Foto: Bildbyrån

Ny EM-kvalseger: ”Velat döda matchen efter tio minuter”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en drömstart i EM-kvalet med full pott.

Andra raka segern hämtades i Turkiet, 31–23.

– Jag hade gärna sett att vi dödat matchen efter tio minuter, säger förbundskapten Tomas Axnér, som ville se mer av sitt lag.

De svenska handbollsdamerna har bjudit på fin underhållning i EM-kvalet så här långt. Överkörningen mot Island i EM-kvalpremiären (30–17) följdes upp med bortaseger i Turkiet, 31–23.

– Det var 80-talshandboll vi mötte på något vis. Det blev en bökig match på många sätt. Det blir handboll på deras premisser. Det kändes som vi jobbade lite i uppförsbacke och blev otåliga och frustrerade i första halvlek, säger förbundskapten Tomas Axnér.

– Jag är ganska övertygad om att vi hade kört över Turkiet på hemmaplan.

”Vi är det bättre laget”

Sverige hade 15-12 i halvtid, och trots att ledningen inte var stor, var känslan att man hade kontroll över händelserna.

I andra halvlek höll svenskorna avståndet i resultatkolumnen. Många mål kom i direkta spelvändningar och segern var det tills slut inget snack om.

– Sådana här matcher är alltid svåra, speciellt på bortaplan. Jag tycker vi är det bättre laget. Vi missar en del frilägen men vänder irritationen till mer fight i andra, säger Carin Strömberg, som var målbäst i Sverige med sex fullträffar.

Daniela de Jong som landslagsdebuterade i senaste kvalmatchen, gjorde sina två första landslagsmål – matchens sista – i tom målbur.

”Går för gruppseger”

Sverige leder gruppen på fyra poäng efter två spelade matcher.

EM 2022 spelas 4-20 november 2022 i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. De två första lagen i gruppen avancerar till mästerskapet.

– Vi ska spela två fina matcher mot Serbien. Det är alltid skönt att ha en gruppvinst och det kommer vi gå för i det här EM-kvalet, säger Tomas Axnér.

KLIPP: Sverige körde över Island (7 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.