Sverige vann sort mot Island i EM-kvalet. Foto: TT/Bildbyrån

Sverige körde över Island i EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk kross.

Och drömöppning i EM-kvalet.

Sverige besegrade Island med 30–17.

Hemma i en välfylld och jublande arena i Eskilstuna, 2 184 åskådare på läktarna, inledde Sveriges handbollsdamer med överkörning i kvalet till EM 2022. Där Jamina Roberts blev de blågulas bästa målskytt med sex mål.

– Man märker hur kul det är nu när publiken kommer tillbaka. Man hade vant sig vid att spela utan publik och har behövt tagga igång sig på eget sätt, men det blir väldigt mycket lättare med publik på plats, säger Jamina Roberts.

– Fantastiskt publikstöd, väldigt kul att spela i dag. Vi gjorde ett jättebra OS, vi vill inte ha det som en engångsföreteelse, utan vi vill upp och slåss om medaljerna. Det är slut med tråkiga och dåliga prestationer på mästerskap. Fortsätter det så här ser det bra ut, säger Nathalie Hagman.

”Gedigen insats”

SVT Sports expert Magnus Grahn tycker att Sverige försvarade sig bra i krossen.

– Sverige satte upp Jamina Roberts som gjorde inbrytningar och hon skapade enorma problem för det isländska laget. Som tappade självförtroendet och blev alldeles för mittenkoncentrerade på planen. En gedigen insats, spelglädjen finns där och spelarna ser ut att trivas ihop, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

Förutom Island ska Sverige möta Turkiet och Serbien i EM-kvalgruppen där ettan och tvåan kvalificerar sig till EM. I nästa match, som avgörs nu på måndag den tionde oktober, väntar Turkiet på bortaplan. Turkiet öppnade gruppspelet med förlust mot Serbien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.