Jamina Roberts. Foto: Bildbyrån

Roberts: ”Har blivit en spelare man bygger spel kring”

Uppdaterad
Publicerad

Jamina Roberts har spelat i det svenska landslaget i elva år.

I en intervju med SVT Sport inför kvällens EM-kvalmatch mot Island berättar vänsternian om hur hennes roll i landslaget förändrats genom åren och hur det utvecklar henne.

– Jag har mer och mer blivit en spelare som man bygger spel kring, vilket är roligt och motiverande, säger Jamina Roberts till SVT Sport.

Landslagsdebuten kom mot Frankrike 2010 och sedan dess har det blivit 13 mästerskap för Jamina Roberts som inte ser något slut på landslagskarriären.

– Jag tycker fortfarande att det är väldig roligt. Sedan har min roll förändrats väldigt mycket från det att jag kom med i landslaget till nu, och det gör att jag utvecklas i rollen hela tiden och det är väl också det som driver mig, säger Jamina Roberts till SVT Sport.

Hur har din roll utvecklats och förändrats?

– På ett ganska naturligt sätt egetligen. Jag kom med som joker och var väl det lite för länge kanske. Sedan har jag mer och mer blivit en spelare som man också har ett spel kring, vilket så klart är roligt och motiverande.

Rollen inte förändrad sedan Gulldén lämnade

I december 2020 valde Isabelle Gulldén, en av Sveriges främsta spelare genom tiderna, att avsluta landslagskarriären. Om det förändrat Roberts roll i landslaget?

– Nej det skulle jag inte säga. Däremot har fokus från media flyttats, kanske mer mot mig. ”Bella” har ju alltid varit den stora stjärnan och när hon slutade så var väl också media tvungna att hitta en nya.

”Verkligen fått förtroende”

Den 31-åriga vänsternian har inga problem med att stå i fokus. Hon beskriver att hennes roll i landslaget växt med åren.

– Den är ju större än vad den har varit tidigare och mycket handlar också om förtroende, och det har jag verkligen fått nu den senaste tiden. Och jag tror att det är det som gör att jag kan spela på den nivån som jag gjort det senaste.

Roberts berättar att ledarrollen efter Gulldén framför allt axlats av lagkapten Carin Strömberg. Men inte heller Roberts räds att agera ledare på planen.

– Det är ingenting jag tänker att jag tar, mer att jag är mig själv och att jag spelar mycket och då blir det lite naturligt att jag blir en ledare.

SVT sänder Sveriges EM-kvalmatch mot Island 18.50-20.00 i SVT2/Play och i SVT24/Play från 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.