Utvisade stjärnan Allison Pineau jublar från läktaren. Foto: Bildbyrån

EM-guld till Frankrike – trots stjärnans utvisning

Lagkaptenen Allison Pineau fick rött kort och gick gråtandes av planen.

Men Frankrike kunde behålla ledningen och är europamästare på hemmaplan efter vinsten med 24–21.

– Vi ville det här så mycket, det här är helt galet, säger målvaktshjältinnan Laura Glauser till TV3.

Frankrike har tagit sitt första EM-guld någonsin. Inför över 14 000 hemmafans i Paris lyckades laget knipa segern med tre måls marginal mot Ryssland efter jättedrama i slutet.

Trots ett rött kort på lagkaptenen Allison Pineau i början av den andra halvleken orkade Ryssland aldrig hämta i kapp underläget.

Jämn första halvlek

Matchen inleddes i högt tempo där inget av lagen lyckades dra ifrån med mer än två mål i den första halvleken.

Storspel av franska stjärnan Estelle Nze Minko med fyra mål och ryska Daria Dimitreva med tre ledde fram till en oviss 13–12-ledning för hemmalaget i halvtid.

Pineau i tårar

Dramat blev ännu mer intensivt bara fem minuter in i den andra halvleken när franska stjärnan Allison Pineau fick rött kort i samband med ett straffkast. Lagkaptenen kastade bollen i ansiktet på ryska målvakten Anna Sedoykina och visades ut efter videogranskning.

Hon lämnade planen i tårar.

Allison Pineaus tårar efter röda kortet. Foto: Bildbyrån

Men trots intensiv slutpress Ryssland aldrig ta i kapp underläget efter storspel av franska målvakten Laura Glauser och tog sin andra raka mästerskapsseger efter VM-vinsten 2017. Bland de jublande hemmafansen fanns Frankrikes fotbollsstjärna och världsmästaren Kylian Mbappé.

Alexandra Lacrabere blev stor segerregissör med tre mål i slutminuterna.

– Vi ville det här så mycket, det här är helt galet. Vilken publik, vilken känsla, jag vet inte hur jag ska fira, säger målvaktshjältinnan Laura Glauser till TV3.