Peter Gentzel och Sävehof i guldhattar efter finalen i Scandinavium i torsdags. Foto: Bildbyrån

Handbollsbasen: ”Det blir fem SM-finaler”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2005 har den svenska handbollsligan avgjorts med enbart en finalmatch.

Nu önskar klubbarna förändring – och till nästa säsong talar allt för att det istället blir bäst av fem finalmatcher för både damer och herrar.

– Jag ser ingen anledning till att det inte skulle bli av, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

På torsdagen togs Sävehofs damer och Kristianstads herrar hem varsitt SM-guld efter att ha vunnit sina finaler med enbart ett måls marginal.

Kort därefter samlades representanter från alla ligans klubbar för att diskutera svensk handbolls utveckling.

Då var samtliga klubbar, på både herr- och damsidan, överens om en punkt – finalerna måste ändras.

Nu har en ansökan om förändringen skickats in till handbollsförbundets förbundsstyre.

– I förra veckan hade vi möten tillsammans med föreningarna där samtliga stod bakom att ändra finalupplägget från att enbart spela en final till att spela bäst av fem även i final, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll, tilll SVT Sport.

Besked i juni

Handbollsligan har avgjorts i bäst av fem matcher i kvartsfinalerna och semifinalerna sedan länge. Nu väntas alltså även finalerna få följa samma spår för första gången på 13 år.

Ett definitivt besked kommer inte kunna ges förrän tävlingskommittén och förbundsstyrelsen godkänt ansökan, men enligt Gentzel är sannolikheten väldigt hög att klubbarnas önskan slår igenom.

– Det är svårt att säga exakt när det slutgiltliga beslutet kommer att ges, jag skulle tippa på att det kommer i slutet av juni. Men jag ser egentligen ingen anledning till att det inte skulle bli av, säger Gentzel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.