Handbollskaoset: Norge kan hoppa av EM – fem veckor före premiären

Uppdaterad
Publicerad

Om fem veckor ska damernas handbolls-EM starta.
Arrangörer är Norge och Danmark.
Men nu varnar Norge för att de kan tvingas dra sig ur arrangemanget.
– Det kan bli så, säger det norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio.

Trots coronapandemin är det fortfarande tänkt att damernas EM ska spelas som planerat, i Norge och Danmark i december.

Men det norska handbollsförbundet flaggar nu för att de kan tvingas dra sig ur arrangemanget, bara fem veckor före den tänkta premiären. Anledningen är att de norska coronareglerna kan ställa till problem.

”Vi ser risken”

Om en spelare eller ledare i ett lag som spelar i Norge blir smittat tvingas hela laget – och eventuella motståndarlag – bli satta i karantän, vilket skulle innebära att laget i fråga måste dra sig ur mästerskapet. I Danmark måste enbart den smittade spelaren isoleras.

– Vi ser risken och det finns saker som vi måste fundera på, säger det norska förbundets ordförande Kåre Geir Lio till tidningen VG, som sedan frågar om Norge kan komma att avsäga sig hela arrangörsskapet:

– Ja. Det kan bli så. Vi måste acceptera situationen som den är nu. Vi planerar för allt och väljer det bästa. Men det kan faktiskt bli så att vi inte får till det.

EHF har flera scenarior

Svenske Stefan Lövgren sitter med i det europeiska handbollsförbundets exekutivkommitté. Han har läst VG:s artikel och är medveten om problematiken, men säger sig inte veta vad som skulle ske om Norge inte kan arrangera mästerskapet.

– Man har ju ganska tidigt jobbat – så som egentligen alla jobbar nu – med scenario A, B, C, D eller 1, 2, 3, 4, 5. Vad händer om det eller det sker? Det första alternativet, att turneringen helt och hållet skulle spelas som vanligt, kunde ju strykas ganska snabbt, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Men exakt vad som har hänt och kommer att hända framöver på detaljnivå, det vet jag inte just nu.

Tror du att det finns risk att hela EM blir uppskjutet?

– Det är väl nästan förmätet att det inte finns en risk till det så som världen ser ut med corona. Däremot har det ju fram till nu i alla fall funnits en lösning som jag tror att de allra flesta har tyckt varit ganska förnuftig för att kunna spela ett mästerskap.

– Men om det förändras igen får man väl titta på det och fundera igen. Men risken föreligger ju så som världen ser ut i dag med corona.

Det norska handbollsförbundet har arbetat fram ett smittskydsprotokoll som nu utvärderas av de norska hälsovårdsmyndigheterna.

”Vi är många som hoppas och tror på att handbolls-EM ska kunna genomföras på ett strikt, ansvarsfullt smittskyddssäkert sätt”, skriver kulturminister Abid Raja till VG.

Mer handboll: ”Ska forma ett spel som kan bli en framgångsfaktor” (30 september, 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Axnér. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer