Mats Olsson, Peter Gentzel och Bengt ”Bengan” Johansson.

Här är Sveriges fem bästa målvakter genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Appelgren och Andreas Palicka hyllas för sina insatser i pågående handbolls-VM. Men vilka är egentligen svensk herrhandbolls bästa målvakter genom tiderna? SVT:s expert Magnus Grahn ger er sin topp fem-lista. Rösta själv längst ner i artikeln.

Plats 5

Mats Olsson. Gjorde kanske sina bästa mästerskapsturneringar 1990 och 1997. Guld till Sverige 1990 i Tjeckoslovakien och silver 1997 i Japan. Hade också förmågan att vara bäst när det gällde som mest. Ligger bakom mycket av den framgången som våra landslagsmålvakter har idag.

Handbolls-VM

Plats 4

Lars ” Lasse” Karlsson. Hans målvaktsspel blev grunden till den teknik många av våra målvakter använder än i dag. Spelade i Västra Frölunda under många år på 70-talet. Fick aldrig vinna några titlar men hans ”spelstil” håller än. Har fått utmärkelsen som Stor Grabb.

Plats 3

Peter Gentzel. En stora matchernas målvakt som vunnit många mästerskapsmedaljer åt Sverige. Har stått många magiska matcher där Sverige varit totalt uträknade. Fick avsluta sin karriär med ett Champions League-guld 2010 med att komma in och vända matchen till klubblaget Kiels favör.

Mats Olsson, Tomas Svensson och Peter Gentzel, målvakt Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Plats 2

Claes Hellgren. Den målvakt som har betytt mest för de målvaktsunder vi har nu och har haft under lång tid. Blev och är fortfarande en inspiration för nya målvakter. Var snabbt ute med att analysera vart motståndarnas skyttar skulle avsluta. 2 st SM guld för IK Heim på tidiga 80-talet.

Plats 1

Tomas Svensson. Solklar etta. Har sex Champions-titlar och tolv mästerskapsmedaljer med bland annat sex guld från VM och EM. Var underbarnet när han som 15-åring debuterade i högsta serien i Sverige. Med sin straffräddning bidrog Svensson till vändningen i det magiska VM-guldet i Prag 1990. Är idag bland annat målvaktstränare på Island.

Bubblare

Roland Matsson. Dubbel världsmästare på 50-talet. Blev sedan en framgångsledare i Hellas och landslaget.

Mattias Andersson. Är kanske den som haft den längsta karriären av alla våra toppmålvakter. Avslutande med ett Bundesliga-guld för något år sedan.

Donald Lindblom. Tre VM-medaljer varav guld 1958. Hade magiska utkast som skapade en fartfylld handboll på den tiden.

Mikael Appelgren & Andreas Palicka. Platsar inte på topp fem-listan vilket kan tyckas märkligt, men de har många år kvar i världshandbollen. Om vi skriver om denna lista om fem år är sannolikheten stor att de finns med på topp fem.

Mikael Appelgren och Andreas Palicka. Foto: BILDBYRÅN

.... och slutligen:

Ej nämnda men absolut inte glömda: Frank Ström, Johan Sjöstrand, Dan Beutler, Fredrik Ohlander, Mats Fransson, Tomas Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet