Mikael Appelgren storspelade i målet. Foto: BildbyrånVisa alla (4)
Visa alla (4)

Sverige körde över Tunisien

Publicerad

Sverige krossade Tunisien med 35-23 och tog sjätte raka segern. Nu räcker det att slå Norge på måndag för att säkra en semifinalplats.
– Spelar vi så här kommer vi kunna göra något riktigt bra, säger Andreas Nilsson till SVT Sport.

Efter fem raka segrar i VM:s gruppspel målades Tunisien upp som den på förhand enklaste matchen för Sverige i VM:s huvudrunda.

Och efter en imponerande insats vann de svenska handbollsherrarna och är fortsatt obesegrade. De två poängen innebär att en semifinalplats närmar sig.

Fint samarbete av Andersson och Nilsson

Strax före avkast kom beskedet att viktiga mittsexan Jesper Nielsen skulle missa matchen på grund av känningar i ljumsken. Dessutom saknades Jim Gottfridsson som förmodligen gjort sitt i VM efter skadan mot Ungern.

Tunisien bjöd på rejält motstånd i början av matchen. De ledde med både 5-3 och 6-4 innan Sverige trampade igång rejält och gick förbi halvvägs in i halvleken. Kim Andersson och Andreas Nilsson samarbetade fint, med sex mål av Nilsson i första.

– Det är inte så svårt när man har en linjespelare av den klassen, hyllar Andersson.

– Vi har ju spelat ihop mycket innan och jag vet lite när bollen kan komma och inte. Lite connection har vi, säger Nilsson.

Nilsson: ”Skaffat oss läget vi ville ha”

Kan säkra semifinalplats mot Norge

I halvtid ledde Kristján Andréssons landslag med 19-14, och i andra halvlek var Tunisien aldrig nära. Sverige gasade på och vann till slut med 35-23 sedan Mikael Appelgren ersatt Andreas Palicka i målet och storspelat.

Sverige har nu sex poäng i huvudrundans tabelll. Härnäst väntar Norge på måndag och avslutningsvis Danmark på onsdag. En vinst i någon av de matcherna och en semifinalplats är definitivt säkrad.

– Vi har skaffat oss läget vi ville ha. Men nu återstår två skandinaviska möten och det blir nog de tuffaste matcherna hittills. Men spelar vi så här ska vi kunna göra något riktigt bra, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer