Grahn om Sveriges fortsatta chanser: ”Väldigt svårt lag att knäcka”

Uppdaterad
Publicerad

I nästa runda ställs Sverige mot Tunisen, Norge och Danmark. SVT:s Expert resonerar här kring motståndet, och Sveriges chanser.

– Viktigast är att vi måste få kontringarna att sitta, säger han till SVT Sport.

På lördag möter Sverige Tunisen, det klart svagaste motståndet i gruppen enligt Magnus Grahn.

– Tunisen är svåranalyserat. Det är ett oberäkneligt lag, har många skador, så jag känner ändå att det inte är ett lag som ska stå i vägen för Sveriges framfart. Vårt taktiska kunnande ska göra att vi ska manövrera ut Tunisien ganska enkelt, säger han.

På måndag väntar Norge, en betydligt tuffare motståndare.

– Norge har kanske världens bästa handbollsspelare just nu i Sander Sagosen. Han är magisk. Norge springer handboll, de spelar inte handboll, de springer hela tiden. Där gäller det att få stopp på dem, säger Grahn.

”Har problem”

Där vill Grahn se ett välplanerat och organiserat anfallsspel, som stoppar Norges kontringsmöjligheter.

– I det uppställda spelet har Norge problem, där är de inte så vassa. Där tycker jag att vårt försvar ska kunna manövrera ut Norge. Det som också talar för Sverige är att vi har klart mycket bättre målvakter. Stort frågetecken på Norges målvaktsspel.

Hur stor är svenska segerchansen mot Norge?

– Det beror lite på om Jim Gottfridsson är med eller inte. Är han med i hyggligt slag är det 60-40 till Sverige. Annars är det nog 50-50-läge. Det kommer bli en tuff match.

Få ordning på kontringsspelet

På onsdag ställs Sverige mot Danmark, ett lag med många stjärnor. 

– Ett otroligt vasst lag, och med hemmapubliken, det kommer bli ett väldigt svårt lag att knäcka. Men det finns möjligheter, de har lite problem på sin högersida, både i anfall och försvar, säger Magnus Grahn. 

– Där har vi ganska bra besättning, Lukas Nilsson, Kim Ekdahl Du Rietz. Plus att Danmarks försvarsspel emellanåt är lite svajigt. De släpper in en hel del mål. Där tror jag det finns möjligheter för oss, och vinna matchen faktiskt. Men vi måste få kontringarna att sitta. Vi kan inte spela med så tafatt kontringsspel om vi ska ha chans att slå Danmark.

Fakta: Så spelar Sverige huvudrundan

  • Lördag 18.00: Tunisien-Sverige
  • Måndag 18.00: Sverige-Norge
  • Onsdag 20.30: Danmark-Sverige
  • Lagen i Sveriges grupp: Sverige, Norge, Danmark, Ungern, Tunisien, Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.