Syd- och Nordkorea tävlade under gemensam flagga även i OS 2018. Foto: Bildbyrån

Historiskt enat Korea ställer upp i handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea kvalade in till handbolls-VM. Nu står det klart att fyra nordkoreaner ansluter till truppen, och det är därmed ett historiskt enat Korea som spelar turneringen.

I morgon inleds handbolls-VM i Danmark och Tyskland. Där kommer det skrivas historia.

Nu står det nämligen klart att ett enat Korea kommer att ställa upp i turneringen. Sydkorea kvalade in till VM, men de får nu sällskap av fyra spelare från Nordkorea. Det blir första gången som ett koreanskt lag spelar ett handbolls-VM med spelare från både nord och syd.

– Med murens fall har vi gått fredens väg, så vi vill visa med vårt lag att vi som koreaner kan fortsätta att gå den vägen, säger Koreas tränare Cho Young-shin till tyska Sportchau enligt Handbollskanalen.

Tävlade gemensamt i OS 2018

Korea får därmed dispens att registrera 20 spelare i stället för 16. De spelar i grupp A där de möter Tyskland, Frankrike, Ryssland, Serbien och Brasilien.

Just Korea spelar öppningsmatchen, mot ena hemmanationen Tyskland. Sverige går in i turneringen mot Egypten på fredag.

Syd- och nordkoreaner tävlade under gemensam flagga även under OS i Pyeongchang 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.