Sverige fick bara oavgjort i VM-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

Första VM-genrepet mot Ryssland bjöd på en imponerande svensk kross. I returen ett dygn senare var handbollslandslaget medelmåttigt.
Det blev oavgjort, 29–29.
– I dag faller vi på de tekniska felen, säger Kim Andersson.

Sverige vann det första VM-genrepet övertygande (29–18) och i ungefär tolv minuter såg matchen i Halmstad ut att bli en liknande historia. Blågult gick fram till 7–3, efter att inte minst Albin Lagergren och Kim Ekdahl Du Rietz varit vassa framåt samtidigt som Ryssland hade förtvivlat svårt mot ett hårt arbetande svenskt försvar.

Men kanske gick det lite väl enkelt för Sverige. Någonting hände i alla fall efter den ryska timeouten vid svensk fyramålsledning.

Plötsligt blev spelet slarvigt, närmast nonchalant. Efter några bortkastade passningar i anfallsspelet, där Simon Jeppsson och Kim Andersson var de största syndarna, var ryssarna både ikapp och förbi efter sex raka mål på mindre än fem minuter.

Läckte som såll

Scenförändringen var total. Det tidigare så starka svenska försvaret släppte igenom det mesta och i halvtid ledde Ryssland med 18–16. Då hade Sverige alltså släppt in lika många mål på en halvlek som man gjorde på en hel match en dag tidigare.

Det blev bättre efter paus. Mikael Appelgren ersatte som planerat Andreas Palicka i målet, fick omedelbart bättre hjälp av försvaret och hade mer flyt mellan stolparna. Efter tio minuter hade Sverige vänt till ledning och det såg ut att bli seger när Fredric Pettersson satte 29–27 med drygt en minut kvar. Men ryssarna fick in två mål som räckte till oavgjort.

 – Vi leder med en eller två bollar större delen av andra halvlek. Sedan är det signifikativt för matchen att vi slänger bort en möjlighet som gör att de kan kvittera i slutet, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Nyckelspelaren tillbaka

Mittsexan Andreas ”Stycket” Nilsson gladde med att överraskande vara tillbaka från sitt magvirus tidigare än väntat och fick en del speltid i första halvlek. Samtidigt såg Lukas Nilsson (känningar i foten) till att Jesper Nielsen (ljumskproblem) fick sällskap på läktaren i Halmstad arena.

Sverige inleder VM mot Egypten på fredag.

Fakta: Sverige i handbolls-VM

Visa

10 januari: Avresa till Köpenhamn och det första VM-gruppspelet.

11 januari: VM-premiär mot Egypten (20.30).

13 januari: Argentina (20.30).

14 januari: Angola (20.30).

16 januari: Qatar (20.30).

17 januari: Ungern (20.30).

19–23 januari: Ev mellanrunda i Herning.

25 januari: Ev semifinal i Hamburg.

27 januari: Ev bronsmatch eller final i Herning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer