H65 Höörs damlag har skickat in en anmälan om misstänkt matchfixning efter en match utomlands. Foto: Bildbyrån

H65 Höör har anmält misstänkt matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Märkliga domarbeslut och en tv-sändning som ”försvann”. H65 Höörs damlag har skickat in en anmälan om misstänkt matchfixning efter en match utomlands, något Handbollskanalen var först med att rapportera om.

Enligt uppgifterna till Handbollskanalen, som också fått ta del av anmälan, handlar det om en bortamatch från i höstas mot ett annat europeiskt lag.  

Dagens Nyheter kunde senare bekräfta att det är H65 Höörs damlag som skickat in anmälan. Misstankarna väcktes eftersom Skåneklubben upplevde att de fick märkliga domarbeslut och avblåsningar emot sig, samtidigt som motståndarlaget favoriserades.

”100 procent riggad”

I anmälan som skickades in till Europeiska handbollförbundet (EHF) via en visselblåsartjänst, skriver Höör att matchen enligt dem ”var 100 procent riggad. Det finns ingen annan förklaring”. 

Bland annat ska det svenska laget ha fått mer än dubbelt så många kort, mer än dubbelt så många utvisningar och tilldelats totalt enbart tre straffkast, medan motståndarlaget fick totalt 14 straffkast.  

En annan detalj som fått Höör att reagera är att de ska ha begärt att i efterhand få en video av matchen, som tv-sändes, men då fått till svar att en video inte fanns.

”Lägger locket på”

Sedan anmälan skickades in har klubben inte hört något från EHF.  

– Vår uppfattning är att EHF vill ha in anmälningar, men sedan lägger locket på. Anmälaren får aldrig besked om hur en utredning fortlöper, säger H65 Höörs styrelseledamot Jan Hansson till DN.  

Förbundet har dock via sin hemsida publicerat ett formellt uttalande där de skriver att det just nu inte finns några bevis för matchfixning i någon av matcherna de har ansvaret över.  

Matchen slutade med uddamålsseger till det andra europeiska laget.

MER HANDBOLL: Skuru inledde nya året med seger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.