H65 Höörs Sofia Hvenfelt hålls hårt av Lugis Tova Alm och Hedda Wollmark men har lyckats slita sig loss och ta en landslagsplats. Foto: TT.

H65 Höör sätter avtryck i handbollstruppen

Publicerad

H65 Höör leder SHE efter 18 vinster på lika många matcher. Det har satt avtryck i truppen mot Ryssland om en dryg månad. Tre av spelarna kommer från Skånelaget.

Regerande olympiska mästaren och vicevärldsmästaren Ryssland står för motståndet i damlandslagets landskamper i Eskilstuna och Norrköping 22 respektive 23 mars.

– Ryssland har ruskigt bra handbollspelare och även om de ofta byter en del spelare mellan samlingarna kan de alltid ställa upp med ett landslag som kan slå de bästa i världen, säger förbundskaptenen Henrik Signell, som också får göra flera ändringar jämfört med EM-truppen, till handbollsförbundet.

Fem nya spelare sedan EM

Fem spelare är nya sedan mästerskapet i december: Marie Wall, som varit korsbandsskadad, Sofia Hvenfelt, Emma Fernis, Emma Lindqvist och Alexandra Bjärrenholt.

– Sofia var med i flera EM-kvalmatcher medan Emma har gjort det väldigt bra i SHE under en längre tid och även testat på landslagsspel under en samling tidigare, säger Signell om de båda H65 Höörspelarna Sofia Hvenfelt och Emma Lindqvist.

Den tredje H65 Höörspelaren i truppen är måldrottningen Mikaela Mässing.

VM i japanska Kumamoto 30 november–15 december är årets stora mål. Får att nå dit behöver Sverige besegra Slovakien i ett dubbelmöte i månadsskiftet maj/juni

Truppen mot Ryssland 22-23 mars

Visa

Målvakter:
Filippa Idéhn, Brest Bretagne, 105 A-landskamper/2 mål
Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 83/1
Vänstersex:
Olivia Mellegård, IK Sävehof, 43/88
Marie Wall, Köpenhamn Håndbold, 19/18
Mittsex:
Linn Blohm Köpenhamn Håndbold, 86/198
Anna Lagerquist Nyköbing Falster HK, 41/63
Sofia Hvenfelt, H65 Höör, 8/9
Högersex:
Emma Fernis, IK Sävehof, 28/39
Matilda Lundström, Skuru IK, 17/13
Vänsternio:
Jamina Roberts, Randers HK, 147/303
Mikaela Mässing, H65 Höör, 13/30
Mittnio:
Carin Strömberg, Viborg HK, 67/61
Emma Lindqvist, H65 Höör, 2/0
Högernio:
Nathalie Hagman, CSM Bukarest, 136/422
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 46/84
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 4/8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer