Sveriges Jamina Roberts i gruppspelsmatchen mot Puerto Rico. Foto: TT

Här är förutsättningarna i huvudrundan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till huvudrundan i VM.

Här är förutsättningarna för att nå kvartsfinal.

Nederländerna, Sverige och Puerto Rico som kom topp tre i grupp D slås ihop med Norge, Rumänien och Kazakstan som blev topp tre i grupp C och bildar ett nytt gruppspel där två kvartsfinalplatser ligger i potten.

Lagen tar med sig poängen de samlat ihop mot de två övriga lagen som tagit sig vidare från gruppen. Efter att alla lag spelat en match i huvudrundan ser tabellen just nu ser ut så här:

1: Norge 6 poäng +75

2: Sverige 5 +73

3: Nederländerna 5 +41

4: Rumänien 2 +9

5: Kazakstan 0 -84

6: Puerto Rico 0 -114

Här är förutsättningarna:

  • Norge är storfavorit till att vinna gruppen och ta en av två kvartsfinalplatser. Efter seger mot Puerto Rico i första matchen i huvudrundan krävs bara en seger till för avancemang.
  • Sverige kniper en av kvartsfinalplatserna om de vinner minst lika många matcher samt skaffar sig bättre målskillnad. Skulle Sverige och Nederländerna stå på samma poäng och samma målskillnad när huvudrundan är färdigspelad så avgör i stället antalet gjorda mål under hela turneringen.
  • Rumänien kan inte längre blanda sig i fajten om kvartsfinalplatserna efter förlust mot Nederländerna i den första matchen i huvudrundan.

Så spelar Sverige i huvudrundan:

Torsdag 9/12: 20.30, Kazakstan

Lördag 11/12: 20.30, Norge

Måndag 13/12: 18.00, Rumänien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.