Sverige fick oavgjort i VM-rysaren

Gruppfinalen i handbolls-VM mot Nederländerna blev en rysare.

Till slut blev det oavgjort, 31–31, och Sverige missade att skaffa sig fördel i jakten på kvartsfinal.

– Det optimala hade varit att vinna och få med sig två poäng, säger Carin Strömberg till SVT.

Inför gruppfinalen mot Nederländerna pratade det svenska lägret om vikten att vinna. Linn Blohm konstaterade till och med att seger nästan var ett måste för att kunna nå kvartsfinal.

Men efter 60 spelade minuter blev utfallet inte det önskade – trots att det var proppen ur för Sverige direkt. Offensiven gick på högvarv och Sverige gick upp till 6–2 efter bara drygt fem minuters spel.

Handbolls-VM

När första halvlek var färdigspelad gick det att konstatera att det inte var några större problem med den blågula offensiven, något 18 mål framåt vittnar om. Men i  försvarsspelet gick det sämre – framför allt i halvlekens slutskede.

”Läcker här och var”

Med tre minuter kvar fick Sverige Linn Blohm utvisad vid ställningen 18–13, och när det var dags för halvtidsvila hade Nederländerna gjort fyra mål och var bara ett mål efter Sverige.

– Vi gör det bra framåt och får de ändå lite dit vi vill bakåt. Sen känns det som att de gör mål på lite olika ställen. Det känns som det läcker lite här och var, säger Jamina Roberts.

Sverige skulle dock ha fortsatt svårt för den nederländska offensiven och med drygt tio minuter kvar att spela var Nederländerna i ledning för första gången i matchen – och det hela utvecklades till en rejäl VM-rysare.

Lagen följdes åt i målprotokollet ända in till slutet och matchens sista anfall var Sveriges. Men Carin Strömberg missade matchens sista avslut och matchen slutade 31–31.

Ett resultat Jamina Roberts inte var helt säker på hur hon skulle förhålla sig till.

– Jag vet inte riktigt. Det enda vi har pratat om är att vid vinst ger det mycket bättre förutsättningar och sämre vid förlust. Vid lika vet jag inte riktigt vad som händer, det är klart att vi går ju in med lika många poäng och sedan går vi in på målskillnad. Det kommer bli tuffa matcher i kommande grupp, säger hon.

Tuff huvudrunda

Det oavgjorda resultatet gör att Nederländerna och Sverige är på samma poäng i gruppen, men med Nederländerna på bättre målskillnad, vilket ger de en liten fördel inför huvudrundan. Sveriges grupp D slås nämligen ihop med grupp C som guldaspiranten Norge vann efter tre raka segrar. Norge är stor favorit att knipa den ena kvartsfinalplatsen och i och med att det inte blev svensk seger missade Sverige chansen att skaffa sig en stor fördel till att knipa den andra platsen.

De övriga lagen i Sveriges huvudrunda är Kazakstan, Rumänien och Puerto Rico.

– Nu går vi dit med varsin poäng. Det kommer bli ett målräkneri till slut. Det kommer att vara kniven mot strupen för både oss och Nederländerna mot Norge och Rumänien. Sen handlar det om att få bra resultat så man går vidare på målskillnad om det nu är så att Norge gör rent hus, säger Tomas Axnér.