Sveriges Linn Blohm och Nederländernas Debbie Bont. Foto: TT

Därför är seger mot Nederländerna viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara gruppsegern står på spel när Sverige i kväll ställs mot Nederländerna.

Poängen kan också bli avgörande för chansen att nå kvartsfinal.

– Ska vi nå en kvartsfinal måste vi nästan vinna, säger Sveriges mittsexa Linn Blohm till SVT Sport.

Redan inför dagens match är både Sverige och Nederländerna klara för huvudrundan i VM. Trots det är matchen otroligt viktig.

– Det är svårt att sopa under mattan samtidigt som man inte vill överdramatisera eller lägga allt i en vågskål. Men det är ju en viktig match. Om vi vill gå till en kvartsfinal, med tanke på hur motståndet ser ut senare, då blir den här matchen väldigt viktig, säger förbundskapten Tomas Axnér till SVT Sport.

Till huvudrundan tar sig de tre bästa lagen i varje grupp och alla lag tar med sig poängen de samlat ihop mot de två övriga lagen som tar sig vidare från gruppen.

Det betyder att Sverige vid seger mot Nederländerna tar med sig maximala fyra poäng.

Norge storfavorit

Och varför är det viktigt? Jo, därför att Sverige spelar i grupp D som i huvudrundan slås ihop med grupp C och bildar ett nytt gruppspel där sex lag slåss om två kvatsfinalplatser.

I grupp C återfinns guldaspiranten Norge som är stor favorit till att knipa den ena kvartsfinalplatsen. Den andra slåss förmodligen Sverige och Nederländerna om – och därför blir det extremt viktigt att kliva in i huvudrundan med mer poäng än Nederländerna.

– Den här matchen är en nyckelmatch för oss om vi vill blicka fram mot medaljer. Förlorar vi i morgon så måste vi i princip vinna över Norge och det är ett väldigt svårt motstånd. Ska vi nå en kvartsfinal måste vi nästan vinna, säger svenska mittsexan Linn Blohm till SVT Sport.

Gruppfinalen mellan Sverige och Nederländerna drar igång klockan 20.30 i kväll.

KLIPP: Nathalie Hagman satte nytt landslagsrekord i Sveriges kross (5 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.