Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagets inspring i Scandinavium har orsakat en del nervositet hos VM-debutanten Sofia Hvenfelt. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sofia Hvenfelt: ”Inte så roligt att höra att spelare hatar möta en”

Uppdaterad
Publicerad

Vid sidan av är VM-debutanten Sofia Hvenfelt en lugn juridikstudent – från en familj där alla vunnit SM-guld.

På planen: En virvelvind som knappt går obemärkt förbi.

– Jag får ofta höra att motståndarna hatar att möta mig och det är inte alltid så roligt att höra, säger VM-debutanten Sofia Hvenfelt.

Hon togs ut till landslaget redan 2019, men därefter gick det fyra år innan Sofia Hvenfelt, lagom till VM, plockades ut till landslaget igen. 27-åringen från Nödinge utanför Göteborg har under sin mästerskapsdebut gjort avtryck med sin energi.

Något som dock inte alltid uppskattas.

Handbolls-VM

– Som handbollsspelare har jag alltid varit kommunikativ och högljudd. Jag vet att många med- och motspelare har reagerat på det under min karriär. Det är inte för alla, men det är sån jag är och det är viktigt för mig att berätta att jag har förståelse för att alla inte är sådana, säger Hvenfelt.

Har det varit ett problem under din karriär?

– Nej, inte med mina medspelare. Men jag får ofta höra att motståndarna hatar att möta mig och det är inte alltid så roligt att höra.

Är inte det ett kvitto på att du har gjort något bra?

– För handbollsspelaren Sofia är det det, men inte för människan Sofia, säger Hvenfelt.

Mamma, pappa och bror med SM-guld

Hon kommer från en idrottsfamilj där alla familjemedlemmar vunnit SM-guld. Pappa Tomas (tidigare Andersson) med IFK Göteborg, mamma Liselott vann 1993 guld med Sävehof och lillebror Erik har vunnit som målvakt i Ystads IF. Sofia själv vann med H65 Höör 2017.

– Jag är väldigt stolt över mamma och pappas bedrifter som kom innan vi barn föddes. Eriks guld fick jag vara på plats på och det var en fantastisk upplevelse. Så klart att jag är stolt över dem. Det har alltid varit otroligt mycket idrott hemma och på släktträffar.

Hör Hvenfelt berätta om den stora skräcken vid inlöpningen på Scandinavium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet