Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Palicka har under karriären blivit kallad både överviktig och för smal. Foto: Båda Bildbyrån

Andreas Palicka om vikthånen:”Kan än idag höra att jag var bäst när jag var fet”

Uppdaterad
Publicerad

Som elitidrottare har Andreas Palicka varit med om att hans kropp varit ett ämne för diskussion.

– Folk kan än i dag säga saker som att ”du var bäst när du var fet”. Kulturen har ändrats och jag är med och ändrar den, säger Palicka till SVT Sport.

Under sin långa karriär har Andreas Palicka legat i flera olika ”viktklasser” och har lärt känna sin kropp och vet vad den mår bäst av.

Han beskriver det själv som att han var kraftig som yngre och att han under sina år som handbollsspelare både fått höra att han är för kraftig och ibland också att han är för smal.

– Det har funnits en underliggande machokultur att kommentera på både det ena och det andra i omklädningsrum. Det är något som jag starkt motsätter mig. Jag är för en skön jargong och att välkomna folk. Själv fick jag höra att ”du var bäst när du var fet”. Det kan komma än i dag. Jaha, men du som säger det kanske tycker det men har du rätt att använda dom orden? Nej, det tycker jag inte.

Att Palicka själv tar upp det nu är för att han vill förändra kulturen i omklädningsrummet som han själv menar var hårdare förr.

Hör Andreas Palicka egna ord om kulturen i omklädningsrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.