Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör franska superstjärnans hyllning: ”Fantastisk” Foto: Bildbyrån/SVT

Luka Karabatics hyllning: ”Palicka anledningen till Sveriges framgång”

Uppdaterad
Publicerad

I klubblaget spelar han med Andreas Palicka. Men i landslagssammanhang har Luka Karabatic förlorat två semifinaler mot Sverige de senaste åren.

Den stora anledningen, enligt honom själv: Palicka.

– Han är en av världens bästa, säger Luka Karabatic till SVT Sport.

Andreas Palicka har haft en bärande roll i det svenska landslaget under de senaste åren. Inte minst under guldmästerskapet, EM i Ungern 2022, där Palicka gjorde tre mål i semifinalen mot Frankrike.

En match som Palickas klubbkamrat i Paris Saint Germain, Luka Karabatic, kommer ihåg.

– Om du vill vara framgångsrik i handboll måste du ha en bra målvakt. Vi ser i alla finaler och stora matcher att målvakten är avgörande och i de senaste årens mästerskap har Palicka varit väldigt avgörande, säger Karabatic.

– Han är en av de bästa i världen med mängder av erfarenhet. Sen han kom till Paris har jag också fått lära känna honom och upptäckt människan också. Han är rolig och gillar att skämta, precis som jag.

Varför är han en av de bästa?

– Hans fysik. Han är explosiv, bra på att läsa skott och har erfarenhet. Den skandinaviska målvaktsskolan är bäst i världen och Palicka kommer från den. Sverige har haft stora målvakter på 1990-talet och Palicka är en av arvtagarna.

SE MER: Palicka om att ställas mot sina klubbkompisar: ”Mer stressat”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Palicka: ”Nu vi behöver vara som bäst” Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.