Kim Andersson tillbaka i landslaget. Foto: Bildbyrån

Bomben: Kim Andersson tillbaka i landslaget: ”Som ett barn på julafton”

Uppdaterad
Publicerad

Kim Andersson, som gjort stor succé den här hösten i Ystads IF, gör sensationell landslagscomeback. När truppen till VM 2019 i Tyskland och Danmark togs ut i dag fanns den närmast legendariska vänsternians namn svart på vitt i förbundskapten Kristján Andréssons trupp.

För ett par månader sedan slog en Kim-relaterad nyhet ner i handbollsvärlden – Kim Ekdahl Du Rietz gör comeback i landslaget. Nu kommer Kim-nyhet 2.0. Och kanske är det ännu mer sensationellt att Kim Andersson, 36, numera i Ystads IF, gör comeback.

Senast han spelade i landslaget var under OS i Rio de Janeiro 2016.

”Har ett unikt spelsinne”

– Jag blev smått chockad när jag fick samtalet. Jag trodde inte att ens att jag var med i ekvationerna kring laget, så det var som ett litet barn på julafton. Jag kände att spänningen var där och att det kändes väldigt ärofyllt att de frågade, säger Kim Andersson till Handbollslandslaget.se.

– Det är fantastiskt roligt att Kim kan och vill spela i landslaget igen och gör en stark trupp ännu starkare. Med tanke på de kvaliteter han har och det spel han visat i Handbollsligan har han förtjänat att vara med i våra diskussioner. Han har ett unikt spelsinne och håller fortfarande hög internationell klass i båda riktningarna, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Den här säsongen har den ständigt skadeföljda Kim Andersson fått vara skadefri. Det har resulterat i lysande uppvisningar i Handbollsligan. På 14 matcher har gjort 78 (fjärde mest i ligan) mål och 58 assist (mest i ligan).

Jämför sig med ”Slangen”

– Jag känner mig inte gammal, utan jag är ung i sinnet. Det är klart att ibland så knäpper kroppen och man inser att man inte är 20 längre, men samtidigt känner jag mig stark och tycker att att handbollen är väldigt kul just nu.

– Varför är det bara målvakterna som ska kunna spela tills de är 50? Någon gång ska väl en utespelare också kunna göra det. ”Slangen” (Magnus Wislander) kunde hålla på rätt länge och så länge jag tycker att det är kul och kroppen känns bra så ser jag ingen grund till att jag ska göra något annat. Den tiden kommer att komma i alla fall.

Fakta: Hela truppen till VM Tyskland och Danmark 2019

Målvakter

Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 85 A-landskamper/2 mål

Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 71/1

Tobias Thulin, Redbergslids IK, 12/0

Vänstersex

Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, 49/149

Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 20/42

Mittsex

Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 120/271

Jesper Nielsen, Rhein-Neckar Löwen, 100/134

Max Darj, Bergischer HC, 39/21

Högersex:

Niclas Ekberg, THW Kiel, 165/675

Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 116/266

Vänsternio

Kim Ekdahl Du Rietz, 75/225

Lukas Nilsson, THW Kiel, 54/133

Simon Jeppsson, SG Flensburg-Handewitt, 32/74

Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 20/17

Mittnio

Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 66/236

Linus Arnesson, Bergischer HC, 19/17

Högernio:

Kim Andersson, Ystads IF, 227/799

Albin Lagergren, SC Magdeburg, 34/94

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.