Sverige får alltså tvåan i det afrikanska kvalet i sitt gruppspel (avslutas den 18 juli) i sin VM-grupp. Lägg därtill Brasilien och Uruguay, och det blir ett annat typ av motstånd som väntar för Sverige som tog EM-guld i vintras.
– Det blir en helt annan typ av handboll, man får förbereda sig lite på det, det blir inte som att spela mot de europeiska lagen, säger Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.
Är nu nöjd med lottningen?
– Nöjd är ett dåligt ord att använda, man har alltid en stor respekt för motståndarna. Vi möter bra handbollslag men vi vet att vi kunde fått en mycket tuffare lottning och det är vi nöjda över.
Inleder mot Brasilien
Handbolls-VM för herrar 2023 spelas den 11–29 januari där Sverige och Polen delar på mästerskapet.
Sverige inleder gruppspelet mot Brasilien i Scandinavium den 12 januari.
Beroende på hur det går kan Sverige ställas mot Norge längre fram i turneringen, i så fall ställs Solberg mot sin tidigare assisterande förbundskapten Martin Boquist som i våras fick lämna det svenska landslaget efter ett resonemang som Boquist själv inte köpte.
– Allt annat än att det var Glenn som inte ville ha kvar mig är rent skitsnack, sade Boquist till Aftonbladet för en månad sedan.
Kan möta Boquist
Boquist utsågs nyligen till assisterande förbundskapten i det norska landslaget, men Glenn Solberg vill inte spekulera i hur det vore att eventuellt möta Boquist längre fram i mästerskapet.
– Det har jag inga kommentarer till, först ska vi till Scandinavium och så ska vi förhoppningsvis spela tre matcher till och sedan får vi se vilka som dyker upp i finalspel i Stockholm, säger Solberg.
Vad säger du om att Boquist är klar för Norge?
– Det har jag ingen kommentar till, jag är på lottningen till VM här nu.
Danmark är regerande världsmästare efter att ha slagit Sverige med två bollar i finalen 2021.
ARKIV: Hör känslosam Hampus Wanne efter EM-guldet (30 januari 2022)
Grupperna i handbolls-VM
Grupp A (spelplats Krakow): Spanien, Montenegro, Chile, Iran.
Grupp B (Katowice): Frankrike, Polen, Saudiarabien, Slovenien.
Grupp C (Göteborg): Sverige, Brasilien, Afrika 2, Uruguay.
Grupp D (Kristianstad): Island, Portugal, Ungern, Sydkorea.
Grupp E (Katowice): Tyskland, Qatar, Serbien, Afrika 5.
Grupp F (Krakow): Norge, Nordmakedonien, Argentina, Nederländerna.
Grupp G (Jönköping): Afrika 1, Kroatien, Afrika 3, USA.
Grupp H (Malmö): Danmark, Belgien, Bahrain, Afrika 4.
De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till det andra gruppspelet (huvudrundan) som består av fyra grupper – och de två bästa lagen i huvudrundan går sedan till kvartsfinal.
Kvartsfinalerna och semifinalerna spelas i Stockholm och Gdansk medan finalen och övriga placeringsmatcher spelas i Stockholm.
Fotnot: Det afrikanska VM-kvalet är ännu inte avgjort (avgörs i sommar) så därför benämns de fem länder som kvalificerar sig från det kvalet med ”Afrika” följt av ett nummer efter.