Foto: BILDBYRÅN

Kristianstad föll mot Flensburg i CL

Uppdaterad
Publicerad

Lilla Kristianstad tog det sista klivet i Champions League-handbollen, men mycket talar för att äventyret tar slut direkt i slutspelet.

”Svenskklubben” Flensburg vann med 26–22 i den första åttondelsfinalen inför storpublik i Skåne. Returen spelas i Tyskland på onsdag.

Det är mindre än tio år sedan – hösten 2009 – som IFK Kristianstad gjorde comeback i handbollens högsta serie. Sedan dess har klubben i Skånes nordöstra hörn blivit en maktfaktor i handbolls-Sverige med tre raka SM-guld.

Nu har klubben även tagit det sista Europasteget. Efter att ha varit ytterst nära att nå slutspelet i Champions League de två senaste säsongerna nådde skåningarna denna gång längre än till enbart gruppspel och i åttondelsfinalen väntade ”svenskklubben” Flensburg.

Klubben är ett topplag i tyska bundesliga och innehåller nuvarande och tidigare svenska landslagsspelare som Jim Gottfridsson, Hampus Wanne, Simon Jeppsson, Tobias Karlsson och målvakten Mattias Andersson.

På papperet borde det vara en omöjlighet för Kristianstad att störa Flensburg i ett möte över två matcher, men länge höll det brandgula hemmalaget jämna steg med de tyska gästerna inför 5 178 åskådare (utsålt). Ett starkt försvarsspel och lysande målvaktsspel från Richard Kappelin gjorde att Kristianstad faktiskt var i ledning i paus med 12–11.

En kvart in på den andra halvleken hade dock tyskarna skaffat sig en tvåmålsledning och med fem minuter kvar att spela var ledningen fördubblat. Ett avstånd Flensburg höll fram till slutsignal. Bortalaget vann med 26–22 och har skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför onsdagens retur i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.