De svenska spelarna tackar publiken efter matchen mot Kroatien. Foto: Bildbyrån

Sverige femma i VM – drömmer om revansch på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutar femma i handbolls-VM efter en stark avslutning och 34–28 mot Kroatien.

Redan nu drömmer spelarna om blågul revansch i hemma-EM om ett år.

– Jag tvivlar inte på att vi kan ta ett steg till då, säger mittsexan Andreas Nilsson till TV3.

Sverige verkade vara det mest motiverade laget i lördagens placeringsmatch mot Kroatien.

Kristján Andréssons mannar tog tidigt kommandot och var ett tag i ledning med sju bollar i den första halvleken. Ett kontringsstarkt Sverige hade 16–13 i paus.

I den andra halvleken lade Sverige in en växel till och gick på nytt upp i en sjumålsledning.

Symptomatiskt för matchen var Fredric Petterssons mål till 28–21 med dryga kvarten kvar. Målvakten Ivan Stevanovic räddade avslutet, men bollen seglade upp i luften och in bakom ryggen på keepern. Det var helt enkelt inte Kroatiens dag.

Förlorade bara mot finalisterna

Högersexan Niclas Ekberg blev Sveriges främste målskytt med sex fullträffar. Andreas Nilsson utmärkte sig också med fem mål.

– Självklart hade vi hellre spelat final i morgon, men i dag var vi det bättre laget. Vi gjorde jobbet även om det var lite vänskapsmatch, säger Nilsson till TV3.

Sverige avslutar mästerskapet med ett facit på sju segrar och två förluster – båda förlusterna har kommit mot finalisterna Danmark och Norge som möts i Herning i morgon.

– Förra året slog vi Danmark i EM-semifinalen så det handlar lite om vem av oss som har den bästa dagen. Tyvärr var Danmark bättre än oss den här gången, säger Nilsson.

”Vi är bättre än Norge”

Sveriges femteplats är ett fall framåt jämfört med VM för två år sedan när de slutade sexa.

Och redan nu drömmer spelarna om revansch i EM på hemmaplan nästa år.

– Vi har ett jätteungt lag och får vi ännu mer rutin så tvivlar jag inte på att vi kan ta ett steg till inför EM. Vi har massor av spelare ute i Europa och dessutom får vi tryggheten av hemmapubliken, säger Andreas Nilsson.

Niclas Ekberg om den nordiska topptrion:

– Det är dagsform som avgör mellan oss, Danmark och Norge. Jag tycker att vi är ett bättre lag än Norge och slarvar vi inte som vi gjorde mot dem senast så slår vi dem, det är jag övertygad om, säger han till TV3.

MATCHFAKTA

Match om femte plats

Kroatien–Sverige 28–34 (13–16)

Kroatien: Luka Cindric 5, Marin Sipic 4, Igor Karacic 3, Jakov Vrankovic 3, Damir Bicanic 3, Zlatko Horvat 2, Manuel Strlek 2, Zeljko Musa 2, David Mandic 2, Ivan Sliskovic, Kristian Beciri.

Sverige: Niclas Ekberg 6, Andreas Nilsson 5, Lukas Nilsson 4, Fredric Pettersson 3, Albin Lagergren 3, Mattias Zachrisson 3, Kim Andersson 3, Hampus Wanne 2, Linus Arnesson 2, Jerry Tollbring, Jesper Konradsson, Kim Ekdahl Du Rietz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.