Magnus Grahn. Foto: Bildbyrån

Grahn optimistisk: ”Sverige har världens lag på gång”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Magnus Grahn ser trots VM-uttåget ljust på framtiden.

– Man behöver inte gräva ned sig för Sverige har världens lag på gång, säger Grahn.

Efter förlusten mot Danmark står det klart att Sverige missar semifinal i handbolls-VM.

– Sverige möter ett Danmark som totalt är mycket bättre än Sverige egentligen, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Handbolls-VM

Inför VM trodde du på svenskt guld. Varför når man inte semi?

– Det är egentligen drygt 15 minuter av matchen mot Norge som gör att Sverige inte går vidare. Det tråkiga är att Sverige inte fick till en enda fullträff på åtta matcher i VM. Spelet har gått på kryckor och hackat. Sverige har inte varit så bra som vi förväntat oss på hela mästerskapet. Vi har rätt att ha höga krav.

”Ett lag för framtiden”

Vad måste konkret bli bättre?

– Laget måste lära sig spela under press inför hemma-EM 2020. Jag tycker inte att man klarade det i VM. Sverige presterade inte när de behövde och det måste de lära sig.

Han blickar redan framåt mot nästa mästerskap för ett talangfullt Sverige.

– Positivt är att svenskarna spelar i toppklubbar och får allt större roller. Så det är ett lag för framtiden. Man behöver inte gräva ned sig för Sverige har världens lag på gång.

Grahns flipp och flopp

Flipp:

– Jag tycker Lukas Nilsson tar steg hela tiden, han är det stora glädjeämnet. Mot Ungern och Qatar var han fantastisk. Plus att våra målvakter fortsätter visa att de är världens bästa par.

Flopp:

– Om jag ska säga någon på individnivå tycker jag att Albin Lagergren borde ha fått ut mer av sitt spel. Men framför allt tycker jag kontringsspelet varit obefintligt och det ska ju vara ett kännetecken för Sverige. Det är det vi vunnit mästerskapsmedaljer på historiskt sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet