Linn Blohm redo att ta Sverige till OS. Foto: Bildbyrån

Kravet utifrån inför OS-kvalet: ”Kan förstå det”

Uppdaterad
Publicerad

Spanien på fredag och Argentina på lördag.

Efter herrarnas lyckade OS-kval är det nu damlandslagets tur.

– Första matchen är garanterat en stor nyckelmatch för oss, säger mittsexan, Linn Blohm.

Linn Blohm och det svenska handbollslandslaget laddar just nu för sitt OS-kval där det väntar matcher mot Spanien och Argentina.

För SVT Sport berättar Blohm om det stundande kvalet men också om hur det är att samlas med landslaget igen och hur hennes egen säsong har varit.

– Det är jättekul att träffa tjejerna och representera landslaget igen. Det är kul att vara igång och speciellt en sådan här vecka när det är OS-kval, säger Blohm.

”Fått mycket förtroende”

Sedan hösten 2020 har mittsexan spelat med sitt rumänska klubblag, CS Minaur Baia Mare. Men i februari bekräftades att 28-åringen lämnar Rumänien i sommar för spel med ungerska, Györi Audi ETO KC.

– Min säsong har varit speciell med ett nytt liv i Rumänien. Men sedan har allt det här med corona varit där vi inte haft någon hemmamatch utan där alla lagen åkt till ett och samma ställe för att spela match. Det har varit väldigt mycket resande i buss, säger Blohm om säsongen och fortsätter:

– Men handbollsmässigt har det gått bra. Jag har fått mycket förtroende, väldigt mycket speltid och det har varit kul att prova något helt nytt. För oss som lag har det också gått bra, så det är kul.

På fredag möter Sverige först Spanien i OS-kvalet innan Argentina väntar på lördag. Det är det första mötet med Spanien som blir en huvudmatch, menar Blohm.

”Kan förstå tanken”

Hon kan också förstå folk som säger att Sverige har fått en drömlottning.

– Jag kan förstå det med tanke på att vi bara är två lag från Europa och det är ofta de lagen som bara vara tuffa. Nu har vi också tappat ett lag i vår grupp (Senegal) och har bara två matcher vi ska spela. Första matchen är garanterat en stor nyckelmatch för oss.

Blohm fortsätter:

– Jag kan förstå tanken, men Argentina är absolut inte ett lag som man bara springer över utan även där behöver vi göra ett stort jobb också.

Vi kommer att lägga allt krut på den första matchen och vill vinna över Spanien. Argentinas match mot oss blir även deras första, så det kan bli väldigt speciellt.

Vill ta Sverige dit igen

Linn Blohm var med och representerade Sverige under OS 2016. Nu ser hon fram emot att ta Sverige till ett nytt olympiskt spel.

– Det är så klart jättestort att få åka i väg och representera Sverige på ett OS. Ingen har någon aning om hur det kommer vara och genomföras nu med corona. Man får ta allting som det är just nu, men om vi kommer dit kommer det att bli väldigt stort.

MER HANDBOLL: Tillbaka efter EM-petningen: ”En ära” (15/03-21)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.