Martin Boquist. Foto: Bidlbyrån

Martin Boquist lämnar landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Martin Boquist, 45, får inte vara kvar som assisterande förbundskapten i landsalget.

Svenska handbollsförbundet har valt att uttnyttja en klausul om uppsägning.

– Det är ingen detalj eller händelse som utlöst det här beslutet utan det är en helhetsprocess, säger landslagsansvariga Hanna Fogelström till SVT Sport.

Martin Boquist har varit delaktig i det svenska herrlandslaget som assisterande förbunskapten sedan 2016, först till Kristján Andrésson och sedan till Glenn Solberg.

Men nu får 45-åringen inte längre vara kvar. Beslutet fattades efter en utvärdering av senaste mästerskapet – EM 2022 där det blev svenskt guld.

– Även om vi har presterat på topp så vill vi fortsätta att vara på toppen och vi tror att vi kan få ut ännu mer av laget och av individerna och därför väljer vi att skruva på ledarstaben, säger landslagsansvariga Hanna Fogelström till SVT Sport.

Vad framkommer i er utvärdering som gör att ni vill skruva på ledarstaben?

– Det är inte så att Martin har gjort något fel.

– Det är egentligen en samlad bild av de faktorerna som vi tror kan bidra till fortsatt utveckling, det är ingen detalj eller händelse som utlöst det här beslutet utan det är en helhetsprocess.

”Svårast för Martin”

Till Sportbladet berättar förbundskapten Glenn Solberg om sina tankar kring beskedet:

– Jag har varit i möte med förbundet precis som Martin och sagt vad jag tänker och tycker och sedan är det de som tagit ett beslut. När de nu tagit det här beslutet så ser jag fram emot att vara med och välja min närmaste man. Det är klart att jag ser fram emot det, säger han till tidningen.

Svenska Handbollsförbundet har valt att använda sig av en klausul om uppsägning som båda parter haft möjlighet till.

– Det här har ju varit svårast för Martin även om det varit svårt för oss också. Men min bild är ändå att vi haft en öppen och respektfull dialog. Vi har full respekt för hur Martin känner och vad han gjort och vill. Vi har valt att ta det här beslutet och vi har försökt att göra det så professionellt som möjligt, säger Fogelström.

Vill ha ersättare klar i sommar

Förbundet har inlett processen med att hitta en ersättare till Boquist. Planen är att den befintliga ledarstaben med Solberg i spetsen leder laget under samlingen i april och sedan hoppas förbundet ha en ersättare klar efter det.

– Efter samlingen i april har inte herrarna samling förrän i höst så vårt mål är att hitta en ersättare under våren eller sommaren så att nästa säsongs arbete kan starta, säger Fogelström.

Vilken typ av person söker ni?

– Vi tror att det är viktigt att individen kan se helheten och inte bara bidra till herrlandslagets utveckling utan svensk landslagshandbollsutevckling både i dag och framåt över OS 2024 och kanske 2028.

SVT Sport har sökt Martin Boquist för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.