Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Amelia Lundbäck om vad hon fått höra av personer i klubben: ”Det är ett lag som alltid har tur...” Foto: SVT

Rumänien pekas ut som land med uppgjorda matcher: ”Har hört att matcher kan vara lite fixade”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje mästerskapsspelare från Sverige, Norge och Danmark misstänker att de har spelat uppgjorda matcher.

Amelia Lundbäck, proffs i Rumänien, berättar att personer i hennes klubb varit öppna med att det kan hända.

– Alltså inte nödvändigtvis att de gör det, men mer att ”This is Romania, det händer” typ, säger hon till SVT Sport.

I går kunde SVT, tillsammans med norska NRK och danska DR, visa att en tredjedel av de senaste fem årens mästerskapsspelare i de respektive länderna misstänker att matcher de spelat varit uppgjorda.

När vi har grävt vidare pekar många mot ett land som ska vara extra utsatt för matchfixning: Rumänien.

Matchfixning

– Invånarna är är vana vid korruption. Jag är ganska säker på att det sker i all rumänsk idrott, säger Costin Stuca, undersökande journalist i Rumänien som gjort flera avslöjanden om matchfixning i rumänsk fotboll.

Det finns rykten om vilka summor domarna får för att fixa matcher och uppgifter om lag som, framför allt mot slutet av säsongerna, brukar vinna de viktigaste matcherna – även mot motståndare som egentligen är bättre.

Få vill prata

När vi kontaktade svenska och norska spelare som antingen spelar eller har spelat i Rumänien de senaste åren visade sig vara svårt att få prata med dem.

De flesta svarade inte, varken på sms eller telefon. Men de som svarade hade saker att berätta – under löften om anonymitet.

Då fick vi uppgifter om klubbledare som öppet berättat att de köpt domare, eller kommit överens med motståndare om vilket lag som skulle vinna.

Och två spelare var beredda att tala öppet: Amelia Lundbäck och Hayder Al-Khafadji, som sedan i somras spelar i Minaur Baia Mares dam- och herrlag, i Rumäniens högsta ligor.

Innan de flyttade till landet hade de också hört rykten.

– Man hade absolut hört att vissa matcher skulle kunna vara lite fixade, säger Lundbäck, som dock inte själv märkt av matchfixning under sin första tid i ligan.

– Snacket går, precis som på damsidan, att det finns vissa ställen där man misstänker att det förekommer att man mutar domare och att det är vissa klubbar som gör det, säger Al-Khafadji.

SPORT-DOK: Se ”Hotet mot handbollen” i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet