Nederländska målvakten, Tess Wester, var en starkt bidragande orsak till VM-guldet Foto: TT Nyhetsbyrån

Nederländerna avgjorde VM-finalen på straff – med fem sekunder kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter två raka VM-pallplatser var det till slut Nederländernas tur att vinna guld.

Men det satt långt inne. Med 29-29 på tavlan fick Lois Abbingh chansen att avgöra från strafflinjen.

Abbingh visade ingen pardon från sju meter och guldet var orange.

– Jag missade i ett liknande läge i OS och det enda jag tänkte var: ”sätt den här jävla straffen”, sade segerskytten i Viasats sändning.

Det var en VM-final som hade allt. Efter en högdramatisk avslutning blev det till slut Nederländerna som stod som vinnare efter ett straffmål med fem sekunder kvar.

Bäst på plan var Estevana Polman som med stort skytte från nio meter bombade in nio mål för de orangea.

Handbolls-VM

– Jag kan inte tro att vi vann. Det var den galnaste matchen jag har varit med om. Att det slutar med VM-guld är helt sjukt, sa Lois Abbingh efter matchen.

Spanien började bäst och kunde genom vindsnabba kontringar ta en tidig fyramålsledning. Spaniens bästa spelare turneringen igenom, Alexandrina Cabral, firade stora triumfer med snabba fötter framåt.

Noll mål på tolv minuter

Men Nederländerna kom tillbaka. Försvaret fick stopp på kontringarna och tuffade till sig i det uppställda spelet och det som inte försvaret kom åt, räddade Tess Wester i målet. Spanien hade en tolvminutersperiod utan ett enda mål framåt och Nederländerna var i kapp.

I den andra halvleken drygade nederländskorna ut sin ledning. Största anledningen till det stavas Estevana Polman. Mittnian var framgångrik och Spanien hade svårt att få stopp på hennes tunga skytte.

Men Spanien hade mer att ge. Med drygt en kvart kvar började försvaret punktmarkera bort Polman samtidigt som man hittade tillbaka till kontringarna framåt.

Spanien fick också läget att avgöra – med tjugo sekunder kvar hade man bollen med ställning 29-29. Men Cabral blev för het, tog ett dåligt läge och Wester hade inga problem att rädda.

Chans att avgöra med fem sekunder kvar

När väl Wester skulle sätta i gång spelet blockerades hennes utkast av en spanjorska. Domaren bedömde att blockeringen hade skett innanför sexmeterslinjen och gav Ainhoa Hernandez rött kort för spelförstörelse. Eftersom att endast fem sekunder kvarstod av matchen fick Nederländerna även en gratischans att avgöra finalen från strafflinjen.

Med en enorm press på sina axlar klev VM:s skyttedrottning Lois Abbingh fram till sjumeterslinjen och sköt hem VM-guldet till Nederländerna.

– Jag missade i ett liknande läge i OS och det enda jag tänkte var: sätt den här jävla straffen, sade Abbingh i Viasats sändning efter slutsignal.

Ett passande avslut på en framgångsrik period för det nederländska landslaget som har hämtat hem ett brons och ett silver de senaste VM-turneringarna.

Sverige VM-sjua efter seger mot Tyskland (13 december 2019)

MATCHFAKTA

Spanien-Nederländerna 29-30 (13–16)

Spanien: Alexandrina Cabral Barbosa 7, Marta Lopez Herrero 6, Alicia Fernandez 5, Nerea Pena 3, Ainhoa Hernandez 3, Soledad Lopez 2, Mireya Gonzalez 2, Lara Gonzalez Ortega.

Nederländerna: Estavana Polman 9, Lois Abbingh 7, Danick Snelder 5, Laura van der Heijden 3, Angela Malestein 3, Debbie Bont 2, Bo van Wetering.

Publik: 9 624.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet