Den svenska landslagsmannen Niclas Ekberg får sin tröja hissad. Foto: TT

Landslagsstjärnan nära Wislanders makalösa klubbrekord: ”Det är lite småsjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska landslagsmannen Niclas Ekberg, 32, är åtta fullträffar ifrån legendaren Magnus Wislanders makalösa rekord på 1332 gjorda mål för den tyska klubben THW Kiel.

Inom kort kan han vara storlagets bäste målskytt genom tiderna.

– Det är lite småsjukt när man tänker på det, säger Ekberg till SVT Sport.

Förra helgen gjorde den blågula stjärnan Niclas Ekberg sitt 1324:e mål i Kiel-tröjan när laget slog Erlangen med 30-20.

Åtta mål upp – sedan kan han titulera sig ”Kiels bäste målskytt genom tiderna”.

– Det är en stor ära att jag har lyckats göra så många mål och vara i en så stor klubb så länge, säger Ekberg till SVT Sport.

”Du kunde åtminstone gjort mål när målvakten var där”

När högersexan tog över andraplatsen i listan över de bästa målskyttarna, klev han förbi sin nuvarande tränare, Filip Jícha (1319 mål),

– Vi pratade om att det började närma sig och så fick jag göra det förra helgen, i tom kasse dessutom. Det blev lite gliringar efter matchen och han sa ”du kunde åtminstone gjort det när målvakten var där”, säger Ekberg och ler brett.

På förstaplats finns den svenska legendaren Magnus ”Slangen” Wislander, som representerade Kiel mellan 1990-2002 och gjorde 1332 mål.

”Han är den största”

Har du pratat med Wislander själv om rekordet?

– Faktiskt inte. Vi kanske träffas någon gång kring handbollen.

Vad kommer du att säga till honom då?

– Haha.. det vet jag inte du. Man ska komma ihåg att mycket har förändrats i handbollen med många fler matcher i dag. Det han har gjort är otroligt och enligt min mening är han den största i Kiels historia. Det avtrycket han satte och det han var med att bygga upp, det är svårt att toppa det.

Får tröjan hissad

Ekbergs milstolpar tar dock inte stopp där. Han gör nämligen sin tionde säsong i den tyska storklubben och kommer att få sin tröja hissad i taket på Wunderino Arena.

– Ibland har jag fått rysningar när jag har tittat upp och sett vilka legendarer som hänger i taket. Bara tanken att man ska få hänga där känns lite knepig när jag fortfarande är inne i det för fullt. Jag kommer njuta av varje sekund.

Andra stora svenska namn som Stefan Lövgren, Marcus Ahlm, Staffan Olsson och Kim Andersson har satt avtryck i Kiel. Och inom kort kommer Niclas Ekberg toppa den listan?

Han flåsar snabbt till innan han svarar:

– Det är lite småsjukt när man tänker på det. Speciellt när namnen rabblas upp sådär. Jag personligen ser inte mig på deras nivå.

Ekberg kan sätta nytt målrekord under söndagen då Kiel möter Minden, klockan 16.00.

MER HANDBOLL: Lugis makalösa mål mot Alingsås

Fakta: Niclas Ekberg

Ålder: 32.

Position: Högersex.

Klubbar: Ystads IF (2009-2010), AG Köpenhamn (2010-2012), THW Kiel (2012-)

Klubbmeriter i urval: Tysk mästare 2013, 2014, 2015, 2020 och 2021. Dansk mästare 2011 och 2012. EHF European League-mästare 2019. Champions League-mästare 2020.

Landslagsmeriter: OS-silver 2012. EM-silver 2018.

Landskamper: 189.

Landslagsmål: 775.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.