Här avgör stjärnan semifinalen med 0,2 sekunder kvar Foto: Bildbyrån/Viaplay

Norge till VM-final efter förlängningsrysare – Reistad stor matchhjälte

Norge är klart för ännu en VM-final efter en riktig förlängningsrysare mot Danmark.

Stor hjälte blev Henny Reistad som gjorde samtliga norska mål i förlängningen – 15 totalt – och drog in avgörandet 29-28 med 0,2 sekunder kvar.

– Världsklass, säger Camilla Herrem om lagkamraten.

Det blev stor dramatik när Norge tog sig till femte finalen på de sju senaste världsmästerskapen. Avgörandet kom i matchens absoluta slutskede när Henny Reistad hoppade upp och drog bollen i mål.

Domarna VAR-granskade innan de dömde mål och vild norsk glädje utbröt samtidigt som danska spelare lämnade planen med tårar i ögonen.

Handbolls-VM

– Det är så imponerande att ha den mentaliteten och den fysiken hon har. Att leverera i den 70:e minuten, det ser ut som att den är minut fem för henne, säger Camilla Herrem om 24-åriga Reistads insats till SVT Sport.

– Det är bara så imponerande att vara så ung och ta det här ansvaret. Det är världsklass.

Otäck dansk skada

Norge vann semifinalen med 29-28.

– Det gör riktigt ont, vi gör så många saker rätt, säger Danmarks Simone Petersen till SVT Sport.

För Danmark blev det dessutom dubbla smällar. I början av den andra halvleken skadade sig Katharine Heindahl otäckt efter att en spelare ramlat på hennes ben. Linjestjärnan blev liggande i målområdet och grät när hon bars av planen.

Se danska skadan – i tårar då hon bars ut Foto: Viaplay

Danmark dominerade i en första halvlek där norskorna knappt gick att känna igen. Men ledningen 14-9 i paus krympte i andra halvlek och med tio minuter kvar var ledningen bara en boll.

Lagen följdes åt och med 50 sekunder kvar tog Norge ledningen för första gången i matchen och publiken stod upp för att stötta danskorna i slutskedet.

Ett kantslut med fyra sekunder kvar resulterade i två minuter och straff och Kristina Jörgensen var säker när hon satte 23-23 och tog matchen till förlängning.

Där blev det alltså till slut norsk seger efter stor dominans av Reistad som gjorde alla Norges sex mål i förlängningen. Totalt blev det hela 15 fullträffar för den norska stjärnan.

Nu väntar Frankrike i final klockan 19.00 på söndag.