Katrine Lunde missar handbolls-EM. Foto: Bildbyrån.

Norska veteranen Katrine Lunde gravid – missar EM

Uppdaterad
Publicerad

Norge får klara sig utan en av sina mest meriterade spelare i handbolls-EM. Målvaktsveteranen Katrine Lunde är gravid och missar mästerskapet.

40-åriga Lunde kom tillbaka från en svår knäskada i somras, men väntades ändå finnas med när Norge presenterade truppen till handbolls-EM. Strax före presentationen meddelade dock Lundes klubb Vipers Kristianstad att veteranen väntar sitt andra barn, och därmed missar mästerskapet i Norge och Danmark i december.

Katrine Lunde är en av Norges mest framgångsrika landslagsspelare, med flera OS-, VM- och EM-guld på meritlistan. Hon har också utsetts till turneringens bästa målvakt i flera stora mästerskap och prisades som Norges bästa kvinnliga idrottare 2009.

Handbolls-EM

De tar plats

I hennes frånvaro bildar Silje Solberg och Emily Stang Sando Norges målvaktspar i EM.

I truppen sticker också Marit Malm Frafjord och Nora Mørk, som båda gör sina första mästerskap på länge, ut. Försvarsjätten Frafjord – fyra EM-guld, två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan – var med senast i EM för fyra år sedan och Mørk har inte spelat något mästerskap sedan VM-silvret 2017.

Osäkert om EM

Det är dock fortfarande osäkert om det blir något EM-spel i Trondheim. Under måndagen skulle den norska regeringen ha tagit beslut om undantag för elitidrottare för de karantänsregler som gäller i Norge, men kulturministern Abid Raja meddelade att arrangörerna måste lämna in nya regelverk för att förhindra smitta. Ett nytt besked väntas i stället komma i början av nästa vecka.

EM ska hållas i norska Trondheim och danska Herning 3–20 december.

KLIPP: Debutantmål när Sverige vann överlägset mot Kosovo

Fakta: Handbolls-EM 2020

Datum: 3–20 december.

Spelas i: Danmark och Norge

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning och C och D i Trondheim. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien

5 december: Spanien

7 december: Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet