EM behöver ge upp Fredrikshamn som spelort. Foto: TT

Smitta tvingar Sveriges EM-lag att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Det muterade coronaviruset från minkar tvingar danska Fredrikshamn att dra sig ur som spelort i damernas handbolls-EM.

Därmed får det svenska laget flytta – till Herning.

Coronasituationen påverkar handbolls-EM i Danmark och Norge i december. Fredrikshamn, där Sverige var tänkt att spela det inledande gruppspelet, kan inte längre arrangera matcher på grund av nya restriktioner på norra Jylland.

”Jag är ledsen över att vi behöver ge upp Fredrikshamn som spelort, men jag är övertygad om att vi kommer att hitta en ny plats”, sa det danska handbollsförbundets ordförande i ett uttalande tidigare.

Handbolls-EM

EHF bekräftar

Europeiska handbollsförbundet (EHF) bekräftar att Fredrikshamn stryks som EM-ort – och ny spelort blir Herning.

Det är det muterade coronaviruset som spridits från minkar som sätter stopp. Sju kommuner på norra Jylland, en av dem Fredrikshamn, har stängt ner och hårda restriktioner har nu införts. Hittills har tolv personer i Danmark smittats av det muterade viruset.

Flyttar till Herning?

Sveriges grupp skulle ha avgjorts i Fredrikshamn den 3-7 december. Övriga lag i gruppen är Ryssland, Tjeckien, Spanien.

I Herning spelas en annan av mästerskapets fyra grupper. Det är också dit Sverige får flytta vid avancemang till mellanrundan. Förbundskapten Tomas Axnér säger att det är bra alternativ även för det första gruppspelet.

– För oss kan jag tycka att det blir enklare, säger Tomas Axnér till Sydsvenskan.

I samband med upptäckten av det muterande viruset meddelade den danska regeringen att alla minkar i Danmark ska avlivas.

Även i Norge, det andra värdlandet, är situationen osäker. Handbolls-EM har ännu inte fått ett undantag från restriktionerna, som just nu säger att om en spelare i ett lag testar positivt för coronaviruset ska hela laget samt motståndarlaget sättas i karantän. I nästa vecka väntas besked från norska myndigheter.

Fakta: Handbolls-EM

Datum: 3–20 december.

Spelas i: Danmark och Norge

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (spelort ej klar): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning och C och D i Trondheim. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien

5 december: Spanien

7 december: Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet