Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Norsk idrott i kris – kan stoppas från OS

Uppdaterad
Publicerad

Norsk idrott har hamnat i en problematisk situation.

På grund av landets lagstiftning kan ingen idrottsutövare under 18 år testas för dopning – och nu kan Norge stoppas från OS.

– Det är en allvarlig situation som måste lösas, säger Norges längdchef Espen Bjervig till NRK.

Enligt NRK så finns det en norsk lag som säger att utövare mellan 15 och 18 år inte får dopningstestas utan föräldrars tillåtelse. Något som lett till att ingen minderårig idrottare i landet testats oanmält under de senaste två åren.

Och det gillar inte den internationella antidopningsorganisationen Wada.

– Vi kan tappa rätten att delta i OS, Paralympics eller andra mästerskap. Eller tappa rätten till att själv arrangera mästerskap, säger Nils Einar Aas, generalsekreterare i Norges idrottsförbund till NRK.

Oron bland de olika idrottsförbunden i Norge är stor.

– Vi kan inte ha det på det här viset. Parterna måste sätta sig ner och hitta en lösning, det här hjälper ingen, säger den norske handbollspresidenten Kåre Geir Lio till NRK.

– För norsk fotboll och norsk idrott blir det dramatiskt om vi förlorar rätten att anordna internationella idrottsevenemang på hemmaplan, säger den norska fotbollsordföranden Lise Klaveness till NRK.

Enligt NRK tittar kultur- och jämställdhetsdepartementet i Norge just nu på om det går att förändra eller förtydliga lagen, för att undvika sanktioner mot den norska idrotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Northug och Alvar Myhlback. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.