Nathalie Hagman. Foto: Bildbyrån

Ny måstematch för Sverige: ”Vi går för två vinster”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk vinst är ett måste.

För Rumänien gäller matchen inte mycket. Och deras stjärna är rejält sliten och osäker på spel.

Idag vid lunchtid ska Sverige försöka ta ytterligare ett kliv mot VM-semifinal.

Sverige behöver slå både Rumänien och Montenegro för att ha någon chans att nå semifinal i handbolls-VM. När Rumänien föll mot Ryssland försvann deras chans till spel om medaljerna. Laget lär inte heller behöva sluta topp sju i VM för att ta en OS-kvalplats.

Den platsen har rumänskorna med största sannolikhet redan säkrat via fjärdeplatsen i EM i fjol.

Handbolls-VM

Dessutom är det väldigt osäkert om storstjärnan Cristina Neagu spelar. Hon har fyra gånger (senast i fjol) blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare och har matchats hårt i VM. Nu är hon sliten och har ont, nyss tillbaka från en korsbandsskada.

”Kanske världens bästa spelare”

Och vem man än pratar med om Rumänien kommer hon på tal.

– Neagu är en av, ja kanske världens bästa spelare, säger förbundskapten Henrik Signell. Hon behärskar egentligen allt, från att vara farlig själv till att sätta lagkamraterna i fina lägen. Hon är svår att stoppa och har en förmåga att även om man är uppe i ansiktet på henne så hittar hon lösningar ända.

– Hon är obeskrivligt viktig, säger Rumäniens förbundskapten Tomas Ryde till SVT Sport. De rumänska spelarna är duktiga på teknik, fart och passningar. Men de brister i struktur. Där är Cristina jätteviktig för att styra spelet. Så hon är allt eller inget i vårt lag kan jag säga.

En tredjedel av lagets mål

Neagu har med sina 44 VM-mål hittills stått för nästan en tredjedel av lagets målskörd. Hon har fått bära ett tungt lass eftersom Rumänien saknar fyra viktiga landslagsspelare, som har stoppats från VM-spel på grund av en dopningsskandal i den rumänska toppklubben Brasov.

– Det har påverkat oss jättemycket, säger Ryde. Det är fantastiskt bra spelare som inte är med.

Sverige måste alltså vinna mot Rumänien idag och Montenegro imorgon för att ha chans att nå VM-semifinal, men är även beroende av att andra resultat går lagets väg.

– Vi ska gå för två vinster nu, säger Nathalie Hagman. Den där poängen mot Spanien kanske betyder jättemycket i slutändan.

KLIPP: Sveriges galna upphämtning fullbordas (8 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet