Jim Gottfridsson är en nyckelspelare som tar mycket ansvar i både klubb- och landslaget. Foto: Bildbyrån

Nyckelspelarens OS-mål: ”Ta revansch på mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

För handbollsstjärnan Jim Gottfridsson var OS 2016 ett misslyckat mästerskap. 

När han nu kliver in i OS-turneringen i Tokyo så är det med målet om en bättre personlig prestation.

– Målsättningen är att ta revansch på mig själv, säger Jim Gottfridsson.

Jim Gottfridsson har landat i Tokyo med resten av handbollsherrarna och uppladdningen inför OS-turneringen är igång. Han är revanschlysten och anser att detta svenska landslag har goda förutsättningar att nå framgångar.

– Det ska bli väldigt spännande att spela OS igen. Förra gången var det lite mer av ett misslyckande. Denna gången känns det som att vi har ett bra harmoniskt lag, med bra resultat i ryggen och som är beredda att jobba väldigt hårt för varandra, säger Gottfridsson.

”Uppe och slåss”

Under OS 2016 i Rio de Janeiro slutade Sverige näst sist efter att de inte kvalificerat sig vidare från gruppspelet. Gottfridsson anser att han själv misslyckades prestationsmässigt.

 – Jag själv personligen har ett misslyckat OS 2016 i ryggen. Så min personliga målsättning är att ta revansch för mig själv, ta revansch som lag och ta sig vidare från gruppen. Sen så vet man inte, så är det. Spela kvartsfinal och utslagsmatcher så är det alltid tufft. Det är mycket dagsform. Så vi ska först och främst ta oss vidare från gruppen, säger Jim Gottfridsson.

Han ser positivt på lagets möjligheter att ta sig vidare efter det senaste halvårets framgångar.

– Jag tycker att senaste halvåret har sett väldigt bra ut, med VM-silver, och ett lyckat OS-kval med bra motstånd och gruppvinst. Jag pratar inte om oss som någon guldkandidat, men jag tycker att vi är en av de som är uppe och slåss om en semifinalplats om vi har en bra dag, säger han och fortsätter:

– Samtidigt förstår jag också att pressen kommer utöver om man snackar medaljhopp. Alltså att komma från VM-silver och sen snacka om att komma åtta i OS, det rimmar inte riktigt. 

Skadan

Gottfridsson var tvungen att kliva av senaste matchen mot Danmark på grund av en fotskada. Men han säger att allt går enligt planerna och att han kommer kunna spela träningsmatchen mot Norge.

– Det känns bättre. Vi har ganska bra styr på det. Vi har åtta dagar fram till premiären så jag har lite att jobba på. Men det känns lugnt ändå. Vi lägger rätt i planen och det är ingen stress från min sida i alla fall, säger han.

Den 24 juli väntar Premiärmatchen för Sverige mot Bahrain. Det kommer bli OS-premiär för många i laget samtidigt som Gottfridsson kallar det för en ”måste-match”.

– Det en motståndare, Bahrain, som vi ska slå, en motståndare bör ha bakom oss i gruppen. Det är också lite svårt. Det är en måste-match som vi ska vinna, vi får inte förlora. Så vi ska försöka hålla nervositeten utanför kropparna och inte innanför så att man tappar för mycket bollar och gör onödiga tekniska fel. Men det ska nog gå vägen, avslutar Jim Gottfridsson med ett leende. 

KLIPP: Sverige förlorade mot Danmark (12 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.