Oscar Bergendahl om hjärtsjukdomen: ”Stor risk att jag skulle behöva sluta spela handboll”

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Bergendahl är numer en självklar del i det svenska handbollslandslag som på påskafton spelar träningslandskamp mot Danmark.

Men för försvarsbjässen har resan mot världstoppen varit långtifrån spikrak. Detta då han diagnostiserades med en hjärtsjukdom tidigt i karriären.

– Jag hade ett förändrat EKG och ett förstorat hjärta, ett så kallat idrottshjärta, berättar Bergendahl för SVT Sport. Där och då var det en stor risk att jag skulle behöva sluta spela handboll och börja förbereda mig på vad jag skulle göra istället.

När lagkompisarna i Alingsås sommaren 2015 rusade vidare i sina handbollskarriärer fick Bergendahl efter sjukdomsdiagnosen som mest ta raska promenader, allt för att inte belasta sitt hjärta.

– En jättehård period i mitt liv där jag tänkte mycket på vad som finns utöver handbollen i ens liv och försökte se det positiva i att det bara är en sport och att det finns mycket annat i världen man kan göra, förklarar Oscar Bergendahl.

Efter en tid av medicinska tester och kontroller blev Oscar Bergendahl så småningom friskförklarad och handbollsspelandet med Alingsås kunde återupptas.

– En lärdom att man inte ska ta någonting för givet.

Klar för ny klubb

Med VM-silver, EM-guld och utmärkelsen ”EM:s bästa försvarsspelare” tar nu Oscar Bergendahl steget från spel i Danmark till Bundesliga och TVB Stuttgart.

– En ny resa, en rolig resa. Jag har varit i Danmark nu i ett par säsonger och kände att det var dags för ett miljöombyte.

SVT sänder Sveriges match mot Danmark på påskafton, 15.50-17.50 i SVT1/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.