Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Ovissheten inför premiären: ”Vi vet inte allt vi vill veta”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Tomas Axnér ser Sverige som favoriter mot Tjeckien.

Men det finns frågetecken.

– Det har varit svårt att scouta ett lag som har bytt ut stora delar av sin trupp. Vi vet inte allt vi vill veta, säger Axnér till SVT Sport.

I dag startar handbolls-EM i Danmark. För svensk del väntar Tjeckien.

– Ett motstånd som vi på pappret är bättre än. Det finns en förväntan att vi ska vinna, en förväntan vi själva har också. Vi ska försöka vara så noggranna som vi kan, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Inte spelat på 1,5 år

Det finns några frågetecknen inför matchen.

– Men det har varit svårt att scouta ett lag som har bytt ut stora delar av sin trupp och dessutom inte spelat någon handbollsmatch på ett och ett halvt år. Vi vet inte allt vi vill veta, men samtidigt handlar det om att anpassa sig och se saker under match.

Inför mästerskapet har det varit mycket snack kring domarparet. Samtliga tolv domarpar ska bestå av kvinnor.

– Jag försöker lägga väldigt lite fokus på domarna. Jag förutsätter att alla som deltar i en handbollsmatch försöker göra sitt bästa. De bästa spelarna förtjänar de bästa domarna, för mig är det ointressant om det är män eller kvinnor.

”Blir svårare för spelarna”

– Jag har sett en del matcher i Champions League där en del av de domarparen har medverkat, och då har nivån varit sämre i de matcherna. Det har varit svårare för spelarna att anpassa sig till nivån när man är van vid något annat. Det blir svårare för spelarna, det kan uppstå en frustration i det. De bästa domarna ska döma, om det är män eller kvinnor spelar ingen roll. Jag ser jättegärna att vi har tolv domarpar som är kvinnor som håller den nivån. Men om det inte finns får man fylla på med några kompetenta herrpar för att säkerställa att nivån är som den ska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.