Per Johansson: Frankrike och Ryssland är favoriter

Publicerad

I kväll möter Sverige Per Johansson Montenergo när EM:s huvudrunda inleds.
Men Johansson, före detta svensk förbundskapten, håller två andra lag som favoriter till semifinalplatserna.
– Ryssland och Frankrike, så här långt ser de ruskigt starka ut, säger Johansson till SVT Sport.

Per Johansson var svensk förbundskapten mellan 2008 och 2012 och ledde bland annat laget till EM-silver 2010. Sedan 2017 är han förbundskapten för Montenegro och EM i Frankrike blir hans andra mästerskap vid rodret.

– I Montenegro lever alla med känslorna utanpå och man har en enorm passion för landet och flaggan, att åstadkomma något för folket. Det är en fantastisk grupp tjejer som är stenhårda men å andra sidan mjuka. Det är hela känslopaletten, det är den stora skillnaden, säger Per Johansson till SVT Sport.

Hur skiljer sig sättet att spela handboll på?

– Skandinavisk handboll är mer att göra saker ihop, här har jag många som vill sätta på sig vinnarhatten. Jag kämpar med att vi ska spela som ett lag och det är jag på god väg att lyckas med.

Vilken handboll föredrar du?

– I Montenegro är försvaret allt, sedan har jag lagt på fart och vi kontrar mer. Det hade de inte på samma sätt innan.

Johanssons Montenergo har noll poäng med sig till huvudrundan efter förluster mot Ryssland och Frankrike – lagen han håller som favoriter i Sveriges grupp.

– De olympiska mästarna Ryssland och världsmästaren Frankrike, så här långt ser de ruskigt starka ut.

För svensk del kliver man in i huvudrundan med två poäng efter seger mot Serbien i gruppspelet. Johansson vet vad hans lag framför allt måste se upp med i kvällens match mot svenskorna.

– Måvakterna. Filippa har varit bra i två matcher nu och Bundsen har hög potential, det är ett jättestarkt målvaktspar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer