Foto: Bildbyrån

Sista matchen viktig för OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tvingas efter förlusten mot Montenegro spela om 7-8:e plats i VM. Ointressant och oviktigt? Tvärtom. Det är en mycket betydelsefull match för Sverige.

Sverige möter Tyskland på fredag morgon svensk tid och den matchen gäller främst OS-kvalet i vår, som Sverige är klart för tack vare sjätteplatsen på EM i fjol. Vinner Blågult och slutar sjua i VM får man en betydligt lättare grupp i kvalet. Och ställs mot bland annat mot Argentina och Senegal i en grupp där två lag går till OS. En chans Sverige nästan bara inte kan missa.

Förlust mot Tyskland innebär däremot att man ställs i en grupp med två andra europeiska lag. Det skulle exempelvis kunna bli Nederländerna och Montenegro. Och en betydligt svårare väg att nå OS.

Handbolls-VM

– Vi måste orka ladda om, säger Isabelle Gulldén. Att komma sjua betyder oerhört mycket inför ett OS-kval. Då får man Senegal och Argentina och tvåan i det här mästerskapet. Det betyder mycket istället för att vara tre europeiska lag i gruppen.

 För Tyskland gäller matchen än mer. De måste vinna för att överhuvudtaget få kvala till OS.

– Det blir tufft, säger förbundskapten Henrik Signell. De var ju också nära semifinal, i en avgörande mot Norge här idag. Båda var nära men nu blir det om sjunde plats istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet