Svenskt depp efter förlusten. Foto: Bildbyrån

Krampaktigt Sverige missade semifinal

Efter en bra första halvlek tog det stopp för Sverige i den andra. Montenegro vann måstematchen med 26-23 och de svenska damerna får nu rikta in sig på placeringsmatch.

–Jag är otroligt ledsen och frustrerad och känns sjukt tomt just nu, säger Linn Blohm till SVT Sport.

Mycket hopp blev till slut till stor besvikelse från det svenska landslaget. 26-23 mot Montenegro innebär att Sverige får sikta in sig på placeringsmatch, en sjundeplats blir bästa resultat för blågult där.

Handbolls-VM

– Vi har haft det kämpigt med spelare som turats om att prestera och vi har haft många olika matchvinnare. Vi har inte riktigt fått till helheten och fått allt att stämma samtidigt, säger Signell.

Sverige startade starkt

Svaga starter har varit ett problem för Sverige turneringen igenom, inte idag. Framförallt var det försvaret som imponerade där Sverige kunde neutralisera ett tungt montenegrinskt niometersskytte. Samtidigt som försvaret stod starkt så tog Filippa Idéhn i målet större delen av det som väl kom igenom försvarsmuren.

– Vi har inte helt  kommit upp i den nivån vi kan. Enstaka perioder har varit bra men vi kan mer. Anfallsspelet är framför allt det som i denna turnering har haltat efter, säger Isabelle Gulldén.

I slutet av första halvleken blev spelet allt mer oorganiserat, vilket gynnade montenegrinskorna som kom i kapp. Linn Blohm firade stora triumfer tidigt och hade fyra mål i paus men Sverige fick allt svårare att bryta i genom när motståndarförsvaret skaffade sig bättre kontroll på mittsexan. I paus stod det 12-12 i Kumamoto men där Sverige nog visade på bättre spel.

Svårt att bryta igenom Montenegros försvar

Utvecklingen fortsatte i den andra halvlek och Sveriges anfall blev mer och mer krampaktigt. Bella Gulldén gjorde en bra början av andra när hon bröt mönster och gjorde mål men svenska straffmissar blev dyrbara. Tre av tre av missade från sju meter blev facit där.

–I första var jag inte orolig för vi brukar komma till bättre i andra. Men i dag kom det aldrig det vi har haft i de andra matcherna. Vi missar en hel del, både straffar och andra lägen som vi borde sätt, säger Blohm till SVT Sport.

”Besviken såklart!”

Sverige hade svårt att hantera Montenegros förmåga att dra ner tempot i matchen och montenegrinskorna såg självsäkra ut genom hela andra halvlek. Det svenska underläget pendlade mellan två och tre mål men med två minuter kvar fick Sverige en chans till kontakt och ett enmålsunderläge.

Men då räddade Marta Batinovic i Montenegrokassen Nathalie Hagmans kontringsläge. Montenegros burväktare var en stor del av den svenska förlusten och stannade till slut på närmare 50% i räddningsprocent, en fantastisk siffra.

–Jag är besviken såklart! De har en målvakt som har 48% i andra halvlek och när det är två jämna lag så anser jag att det var den största skillnaden, säger förbundskapten Henrik Signell till SVT Sport.