Linn Blohm i den svenska landslagströjan. Foto: Bildbyrån

Redo för nytt äventyr – tack vare barnflickan

Uppdaterad
Publicerad

Treårskontraktet var påskrivet, men när coronapandemin slog till blev hon såld.

Nu är Linn Blohm och sonen Wilton på ett nytt äventyr i rumänska Baia Mare.

– På grund av coronan kunde jag inte åka ner och titta på staden, utan man fick googla sig fram, säger mittsexan.

Linn Blohm, 28, var inställd på att fortsätta sin handbollskarriär i Köpenhamn. Hon hade signerat ett nytt treårskontrakt, men pandemin förändrade allt.

– Då vändes väldigt mycket upp och ner i mitt liv. Sedan kom Köpenhamns klubbägare (Kim Mikkelsen) till mig och han började snacka om ekonomiska problem. Jag var ju en av de dyraste spelarna och då berättade han att han gärna ville sälja mig, säger Linn Blohm.

Andra svenskor i laget

Ända sedan 2014 hade hon varit utlandsproffs i Danmark (i klubbarna Holstebro, Midtjylland och Köpenhamn), men nu började Blohm fundera på en flytt för henne och sonen Wilton, som föddes i mars 2018.

– Jag började tänka: vill jag någon annanstans? Är det nu jag ska göra något? Jag kände även att Wilton fortfarande är liten och är det någon gång jag ska prova något är det kanske nu.

Rumänska CS Minaur Baia Mare dök upp som ett alternativ och då var det redan klart att landslagskamraterna Filippa Idéhn och Mikaela Mässing (just nu skadad) skulle gå till klubben.

– Hade inte de gått till klubben hade jag nog inte flyttat dit. På grund av coronan kunde jag inte åka ner och titta på staden, utan man fick googla sig fram, säger Blohm och skrattar.

Flyttlasset till Baia Mare, som ligger i nordvästra Rumänien, gick i somras. Sonen Wilton går nu på en engelskspråkig förskola och klubben har anställt en barnflicka.

– I början tänkte man hur ska det här gå med Wilton? Hade vi inte hittat en bra ”nanny” hade jag inte känt mig trygg med situationen och då hade jag inte trivts, men nu kan jag slappna av och jag känner mig jättetrygg, säger Blohm, som förra säsongen utsågs till årets spelare i Sverige samt främsta mittsexa i såväl VM som den danska ligan.

Den rumänska ligan har inte startat ännu. På grund av pandemin har den flyttats fram och förhoppningen är att den ska dra i gång i mitten av oktober.

– Då är tanken att alla lag ska samlas på ett ställe och bo på samma hotell för att spela en match var på två dagar. Sedan har vi hört att vi två veckor senare ska samlas igen och spela fyra matcher på sex dagar.

Kan bli diskade

TT: Känns det tryggt med tanke på risken för smittspridning?

– Det känns som att finns det en smittad då kommer väl alla bli smittade, men vi testas hela tiden. Men sedan har vi har hört att om någon skulle få corona i ett lag under en sådan samling blir det laget diskvalificerat.

Sverige har inlett uppladdningen inför EM i december och möter på lördagen Polen för andra gången på tre dagar. Då jubilerar Linn Blohm med sin 100:e landskamp.

KLIPP: Tajt seger i Axnérs debut

Fakta: Linn Blohm

Född: 20 maj 1992.

Postion: Mittsex.

Familj: Sonen Wilton, 2 år.

Klubb: CS Minaur Baia Mare, Rumänien (sedan sommaren 2020).

Moderklubb: Gustavsberg (–2008).

Övriga klubbar: Sävehof (2008–2014), Tvis Holstebro (2014–2016), Midtjylland (2016–2018), Köpenhamn (2018–2020).

A-landskamper/mål: 99/248.

Mästerskap: OS 2016, VM 2015, 2019, EM 2012, 2014, 2016, 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.