Förbundets generalsekreterare Robert Wedberg och Redbergslids Tobias Thulin. Foto: Bildbyrån

RIK vill införa hjälm – men förbundet är tveksamt

Uppdaterad
Publicerad

Redbergslid vill införa hjälm på målvakterna för att minska risken att drabbas av hjärnskakning.

Men Svenska handbollsförbundet är tveksamt.

– Man måste ha mer fakta först, om hjälm verkligen ger någon inverkan, säger generalsekreteraren Robert Wedberg till SVT Sport.

Det är Redbergslid tillsammans med Chalmers tekniska högskola som har undersökt frågan, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Förhoppningen från vår sida är att den här undersökningen ska göra att debatten tas upp och framför allt sända signaler till andra föreningar och sporter att man måste ta problemet med hjärnskakningar på allvar, säger RIK:s klubbchef Tony Larsson som vill se att hjälmar på målvakter införs.

Larsson menar att skyddet mot huvudet inte har utvecklats trots att spelet på planen hela tiden blir bättre och snabbare.

– Allt går extremt mycket fortare och man är extremt mycket mer vältränad. Men att skydda huvudet har inte utvecklats, säger han.

Enligt regelverket får målvakterna inte ha hjälm i dagsläget men Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska handbollsförbundet, säger att frågan har tagits upp.

”Tyvärr lite av baksidan”

– Klart att det är på tapeten och vi har ett medicinskt team med mycket kompetens och vi jobbar mycket genom dem i de här frågorna och följer deras rekommendationer, säger Wedberg till SVT Sport.

Vill förbundet se att hjälm införs?

– Det är svårt att bedöma utan bevis, man måste ha mer fakta först om hjälmen verkligen ger någon inverkan. Vi skulle vilja att det här tittas över av våra experter som vi har i vår organisation, just nu är det för tidigt att säga.

– Men det är positivt att frågan är uppe, det råder ingen tvekan om att problemet har ökat i kontaktsporter där farten ökar, det är tyvärr lite av baksidan.

Men finns det någon nackdel att införa hjälm?

– Det är ju sånt som man får analysera vilka för- och nackdelar det finns om det blir aktuellt. En nackdel som det pratas om är ju att man kanske känner sig säker när man har hjälm och utsätter sig för risker man inte är redo för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.