Gottfridsson svensk hjälte i rysarpremiär

Uppdaterad
Publicerad
Två gånger om tappade Sverige en femmålsledning mot Egypten i handbolls-VM. Men ett pressat Sverige reste sig, Jim Gottfridsson klev fram med tre viktiga mål och Andreas Palicka började rädda. Sverige vann VM-premiären med 27-24.
– Skönt att få avgöra här på slutet men jag tycker att vi har kontroll – det var aldrig nervöst, säger Jim Gottfridsson till SVT Sport.

Det blev kanske tuffare än väntat för Sverige i VM-premiären mot Egypten. Men när allt ställde sig på sin spets var det två svenskar som verkligen klev fram.

Först Andreas Palicka som parerade i målet. Men kanske framförallt fjolårets MVP i EM-slutspelet, Jim Gottfridsson. Stjärnan klev modigt fram på slutet och vågade attackera.

”Som en premiär brukar vara”

I 24-24-läge sköt mittnian tre raka mål som alla föranleddes av attack. Till slut kunde Sverige vinna med just de tre målen, 27-24.

SVT rapporterade · Sverige-Argentina

19.37
Så här startar Sverige: 
MV: Andreas Palicka
V6: Jerry Tollbring
M6: Jesper Nielsen
H6: Niclas Ekberg
V9: Lukas Nilsson
M9: Jim Gottfridsson
H9: Albin Lagergren
Försvar: Kim Ekdahl Du Rietz & Max Darj in (Nilsson & Gottfridsson ut)
20.21
Hej och välkomna till dagens live-rapportering från handbolls-VM i Köpenhamn. Tio minuter till matchstart och Sverige ställs mot Argentina. Ett Argentina som något överraskande tog poäng mot Ungern i premiären. Sverige vann som bekant sin första match mot Egypten i fredags.
20.22
Vore fint om det spelades sjyst handboll !!
Ja det får vi hoppas. 
20.22
Argentina på plan nu. Och nu tågar Sverige in till stående ovationer. Mycket gult på läkaren även idag.
20.24
Hampus Wanne saknas fortfarande på grund av sjukdom. Imorgon kommer han dock ansluta till laget (som Sportbladet var först med att berätta tidigare idag). Jerry Tollbring är alltså fortsatt ensam som vänstersexa.
20.24
Nu presenteras lagen, spelare för spelare.
20.26
Nationalsånger nu
20.27
Nationalsång! Mäktigt!
Nationalsång! Mäktigt!
20.28
Ready? Nu kör vi!
Ready? Nu kör vi!
20.28
Nu så, spelarna tar av sig sina överdragskläder. Strax igång!

– Skönt att få avgöra hä r på slutet men jag tycker att vi har kontroll – det var aldrig nervöst, säger Jim Gottfridsson till SVT Sport.

– Jag vill ta ansvar men idag blev jag lite fönsterputsare, jag spelade mina kompisar utan att själv titta på mål, fortsätter han.

Nielsen skadefri

Det var annars ett Sverige som darrade nervöst och två gånger om tappade en femmålsledning och bjöd in Egypten i matchen. Trots det blev det svensk seger och glädjande var dessutom att mittsexan Jesper Nielsen inte kände av ljumsken han haft problem med inför VM.

Sveriges nästa match spelas på söndag mot Argentina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer