Nina Dano imponerade för Sverige. Foto: Bildbyrån

Sverige slog Polen igen: ”En annan känsla i dag”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags tog man hem segern med två mål.

I dag ställdes Sverige återigen mot Polen – och vann med 27-20 inför uttagningen av truppen till handbolls-EM.

– Det var en lite annan känsla på planen i dag, säger förbundskapten Tomas Axnér till SVT Sport efter matchen.

Polen stod för motståndet, precis som i torsdags när de rödvita slogs tillbaka med 21-19 i Lund, för Sverige i Ystad i dag.

I den sista matchen innan EM-truppen tas ut fick Sverige snabbt igång kanterna, medan det brast i kommunikationen bakåt.

När domaren blåste av för halvtid visade resultattavlan 14-12 i Tomas Axnérs andra match som svensk förbundskapten.

– Anfalls- och kontringsspelet är bättre, men i försvaret behöver vi stå mer kompakt, sa Nathalie Hagman, sjumålsskytt i första, till SVT i paus.

Ihdén nätade igen

Två raka fullträffar i inledningen av andra gjorde att Polen var jämsides, men Sverige trappade upp tempot och gick upp i en 18-15-ledning.

Därefter slipade man ytterligare på avsluten och la i en högre växel ungefär samtidigt som Monika Kobylinska utgick skadad.

När målvakten Filippa Ihdén skickade in sitt nionde mål på 123 landskamper, i tom kasse, innebar det 24-19 för hemmalaget.

”Självklart skönt”

Slutsiffrorna skrevs till 27-20, vilket innebär att Sverige slagit Polen två gånger på tre dagar.

– Det är självklart skönt att ta med oss till nästa samling. Det var en lite annan känsla på planen i dag. säger förbundskapten Axnér till SVT.

På frågan om vänsterhänta Nina Dano, född 2000 och sexmålsskytt, spelade till sig en EM-biljett efter sin starka insats svarar han så här:

– Jag tar ut truppen den 27 oktober. Det är många matcher till dess.

”Ska njuta av detta”

Dano själv sprudlar av glädje efter slutsignalen.

– Jag tänker inte spekulera kring mina chanser att spela i EM, men jag hoppas detta visar att jag vill vara här, säger hon till SVT och fortsätter:

– Ett EM med Sverige är verkligen det jag vill. Jag mår väldigt bra just nu och ska njuta av detta. Det är alltid kul att prestera.

EM i Norge och Danmark drar i gång den 3 december. Sverige inleder mot Tjeckien.

Sverige-Polen

27-21

(14–12)

Nathalie Hagman 7, Nina Dano 6, Linn Blohm 5, Kristin Thorleifsdottir 3, Emma Rask 2, Carin Strömberg, Johanna Forsberg, Filippa Idéhn, Bella Gulldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.