Anders Persson i Ystads mål svarade för flera avgörande räddningar. Foto: Bildbyrån

Skrällen ett faktum – Ystads IF till semi

Uppdaterad
Publicerad

Här är skrällen bland skrällarna i handbollens SM-slutspel.

Serieåttan Ystads IF fullbordade vändningen 0–2 till 3–2 i matcher och är klart för SM-semi efter bortaseger mot Lugi.

– Vi är nummer åtta och slår ut nummer två – vi har allt att vinna i en semifinal, säger lagets stjärna Kim Andersson till TV4 Sport efter 23–22-segern.

Segerrycket kom vid ställningen 17–17. Då hade Ystad tappat sin ledning för åttonde gången i matchen – med konsten att aldrig ligga under – och tog time out. Det vågade draget var att slänga in en i slutspelet underpresterande Jesper Gustavsson.

Det gav effekt direkt. Han gjorde två mål i rycket fram till 21–17, samtidigt som Lugi slarvade bort tre raka bollar.

Hade chansen att kvittera

Hemmalaget reducerade flera gånger om men hämtade aldrig i kapp underläget trots att möjligheten fanns där.

Värste syndaren blev Nemanja Milosevic som fick chans att kvittera till 23–23 på straff – men sköt i ribban och satte returen på Anders Perssons sträckta ben. Då återstod ungefär två minuter av matchen.

Persson stor matchhjälte

Milosevic fick även sista chansen att kvittera med sekunder kvar men Persson räddade igen. Med bara ett par sekunder kvar insåg målvakten att det var klart och lämnade sitt mål med händerna i skyn.

– Vi får tacka Anders återigen att han stänger till där bak, säger Andersson till TV4 Sport.

Ystads Anton Hallbäck blev främste målskytt i matchen med sju mål och Ystad hämtade upp ett 0-2-underläge till 3-2 i matcher.

Möter giganten i semifinal

Noterbart är att tvåan, trean och fyran i seriespelet nu är utslagna. Frågan är vilka som därmed ska hota giganten Kristianstad – som väljer att möta Ystad i SM-semi.

– Det var ingen bra motståndare någon av dem, säger Kristianstads assisterande tränare Jesper Larsson till TV4 Sport och fortsätter motivera sitt val:

– Vi tänker lite att det är korta resor och väldigt tajt matchprogram. Om det går till fem ligger de tre sista inom fyra till fem dagar. Det är lite så vi tänker och killarna har vi också med oss bakom detta beslutet. Vi hoppas att Kim och Anders är trötta nu.

I den andra semifinalen drabbar Alingsås och Sävehof samma sedan Sävehof vänt 0-2 till 3-2 i matcher mot RIK .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.