Safia Bennani i matchen mellan Tjeckien och Norge. Foto: Bildbyrån

Svenska domarparet om EM-debuten och stora domarfokuset

Uppdaterad
Publicerad

Bara fem gånger har Sverige haft domare med i damernas EM-slutspel i handboll.

Systrarna Maria och Safia Bennani är de senaste i raden – och gör dessutom EM-debut i Frankrike.

– Här får man klipp skickade till sig med frågor ”hur tänkte ni här”, ”varför dömde ni så”. Det är nog den största skillnaden, säger Maria Bennani till SVT Sport.

Maria och Safia Bennani är ett av totalt tolv domarpar på plats i Frankrike för damernas EM-slutspel i handboll. Hittills har det svenska domarparet dömt två matcher men senare i dag blir det ytterligare en när de dömer Ungern mot Rumänien som spelar i huvudrundans andra grupp.

– Vi är jättenöjda så här långt, vi lär oss något nytt varje dag även om vi inte står på planen, säger Maria Bennani till SVT Sport och Safia fyller i:

– Det är första mästerskapet så vi har inte så höga förväntningar men vi är nöjda med det vi har presterat. Att vi fick den här matchen i dag visar att vi håller på den här nivån.

Maria och Safia är det blott femte domarparet från Sverige som dömer i damernas EM-slutspel. I vanliga fall dömer de mycket hemma i Sverige i de högsta serierna – men EM är något helt annat.

Stort domarfokus under EM

– Landslagshandboll är mer att man blåser och då lägger spelarna ner bollen och springer hem utan att ifrågasätta. Hemma är det mer diskussioner och man förväntar sig att domaren ska ge en förklaring, säger Safia.

– Vi har dömt landslag i kval och så tidigare men den största skillnaden nu är all media. Det är fotografer utanför hotellet och efter varje match får man klipp skickade till sig men frågor ”hur tänkte ni här”, ”varför dömde ni så”. Här får man ett helt annat fokus, säger Maria.

Vilka är det som skickar klipp?

– Tränare, domarchefer och folk som har sett matchen.

Hur känns det?

– Jättehäftigt, det är en häftig känsla att som domare få fokus och att känna hur många det är som bryr sig, säger Safia.

Inte oroliga över säkerheten

– Man fattar vilket ansvar man har. I vår grupp kan alla lag få sex poäng och då blir det målskillnad som avgör vilka som går till semifinal och att ha det ansvaret känns jätteviktigt. Det här är länder som åker hit och har hela nationer bakom sig.

Ni tycker inte att det är obehagligt?

– Nej, säkerheten är högt beaktad, säger Maria.

När systrarna, som gör EM-debut i Frankrike, dömer mötet mellan Ungern och Rumänien i dag har man förberett sig väl. De har sett videosekvenser från lagens matcher, har koll på vilka spelare som är stjärnor och vilka som spelar tufft.

– Vi kollar också på vad matchen betyder, betyder den mycket kan vi vara beredda på mycket reaktioner, säger Maria.

– Inför en match är det nog det som man är nervös över. Handboll kan vi och reglerna men vi kan inte vet hur spelare ska reagera och hur deras sinnesstämning är för dagen. När en spelare om har mycket fokus blir irriterad, hur hanterar jag det då?, säger Safia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.