Sverige var på väg mot en bragdvändning.

Men med 15 sekunder kvar missade stjärnskottet Alfred Jönsson ett läge.

Sedan vände Belarus spelet – och kvitterade med två sekunder kvar.

– Jag får ta på mig det, säger Jönsson.

Att Sverige var stora favoriter inför kvällens VM-match mot Belarus, som inte ens kvalade in till VM 2019, var svårt att tro när man tittade på den första halvleken.

Det svenska spelet stämde inte alls, och efter 24 minuters spel ledde Belarus med hela 13–5.

Handbolls-VM

– Vi slänger bort en del bollar rätt i nävarna på dem. De stressade oss i början. Men att det ska vara sju måls underläge är inte bra, säger Felix Claar till SVT Sport.

”Käpprätt åt helvete”

Efter en hygglig avslutning av halvleken var det svenska underläget i halvtid ”bara” 11–15, men den svenske stjärnan Jim Gottfridsson var ändå tydlig med sin frustration när han i paus intervjuades av TV6.

– Det känns som att allt vi har snackat igenom går käpprätt åt helvete, sade han, men visade ändå upp ett hopp om en vändning:

– Vi måste bara rätta till en jävla massa fel.

Pettersson kvitterade

Och det gjorde Sverige. I den andra halvleken var spelet betydligt bättre, och de närmade sig mer och mer. Till slut, efter knappt 13 minuters spel i andra halvlek kivtterade Daniel Pettersson till 19–19 – och Sverige var för första gången sedan 1–1 i början av matchen uppe i likaläge.

Då anade nog de flesta att Sverige snart skulle ta ledningen, och drygt fem minuter senare, när Hampus Wanne gjorde 22–21, var Sverige för första gången uppe i ledning.

Ingen tvåmålsledning

Då såg nog de flesta Sverige som favoriter i matcher, men det blev ändå ”bara” en poäng. Sverige fick aldrig någon tvåmålsledning, men gjorde 26–25 med en dryg minut kvar att spela. Belarus utnyttjade inte deras efterföljande anfall, och Sverige fick istället chansen att avgöra definitivt.

Men istället för att försöka vänta så länge som möjligt med att avsluta valde 22-årige Alfred Jönsson (yngst i det svenska laget) att ta ett avslut med 15 sekunder kvar. Avslutet gick utanför mål, och Belarus fick därmed chansen att kvittera. Det gjorde de – med bara två sekunder kvar. 26–26.

– Vi gick för det lite för hårt kanske. Det är besvikelse i slutet. Jag är sjukt besviken på mig själv. Jag är frustrerad att vi tappar en poäng i slutet, en poäng som hade kunnat vara viktig i slutändan. Men hag har fått glada tillrop från ledningen och det kanske är innan det vi tappar matchen, säger Jönsson till SVT Sport.

Fakta: Sveriges VM-grupp i mellanrundan

Ställningen: Sverige 5 poäng, Egypten 4, Slovenien 4, Ryska handbollsförbundets lag 3, Belarus 2, Nordmakedonien 0.

Återstående matcher, fredag: Sverige–Slovenien (20.30), Nordmakedonien–Ryska handbollsförbundets lag, Egypten–Belarus.

Söndag: Sverige–Ryska handbollsförbundets lag (20.30), Belarus–Nordmakedonien, Egypten–Slovenien.

De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal. (TT)