Foto: Bildbyrån

Sverige fick revansch på Island: ”Skönt med förbättringspotential”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick revansch på Island efter fredagens förlust med 26-27.

I returen var Sverige överlägsna och vann med klara 35-31 efter ett ryck i den andra halvleken.

– 35 gjorda är vi nöjda med men 31 insläppta är vi inte nöjda med. Men det är skönt att det finns förbättringspotential till EM januari, säger Jim Gottfridsson till TV10.

Matchen i Karlskrona var den andra landskampen mot Island den här helgen och den sista chansen för spelarna att visa upp sig innan EM-truppen ska tas ut.

Till skillnad från fredagens förlustmatch visade Sverige upp en stark offensiv. Bland annat genom att göra 18 mål i den första halvleken. Mindre bra fungerade försvaret under de första 30 minuterna då även Island hade 18 bollar i mål och likaläge i paus.

– Vi gör det mycket bättre i anfallsspelet idag, nu ska vi rätta till försvarsspelet i den andra halvleken, sa Jim Gottfridsson i paus.

Sagt och gjort. Anfallsspelet fortsatte att leverera samtidigt som försvaret blev något bättre, även om Island gick runt på en del folk för att få in fler spelare i matchen.

Lugnande besked kring Lukas Nilsson

Rycket från Sverige kom eter åtta minuter, då man gick ifrån till 23-20 och kunde så småningom vinna med fyra bollar.

– Det är skönt att vi vinner och det finns mycket positivt i anfallsspelet. Att vi gör 35 mål tar vi med oss här ifrån. Jag tycker jag får bra svar i Kim Ekdahl som kommer tillföra mycket i anfallsspelet, säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

Sveriges målvakt, Andreas Palicka, stod för matchens prestation i inledningen på den andra halvleken. Först räddade han en straff, sedan räddade han också returen.

Lukas Nilsson, som skadade sig i fredagens match, kom aldrig till spel. Men beskeden från landslaget är positiva.

”Det är helt okej med Lukas. Han går obehindrat och hoppas vara tillbaka snart”, skriver landslagets pressansvarige, Daniel Vandor i ett SMS till SVT Sport.

Den 10 januari inleds handbolls-EM som avgörs i Sverige, Norge och Österrike. Sverige inleder mot Schweiz.

– Vi har kommit på en tuff sida. Men vi vill skapa en fest hemma i Sverige och då är det en semifinal som gäller. Det är en personlig målsättning.

Arkiv: Se när Sverige förlorade mot Island i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.