Ulrika Toft Hansen, Isabelle Gulldén och Nathalie Hagman deppar efter förlusten. Foto: Bildbyrån

Sverige föll i bronsmatchen trots makalös upphämtning

Sverige låg under med sex mål i halvtid mot Nederländerna i VM-bronsmatchen. Men efter en bragdliknande upphämtning ledde Sverige med två mål efter 48 minuters spel. Men energin tog slut och Nederländerna vann till sist med 24-21.

– Det är tomt, säger Isabelle Gulldén till SVT Sport.

I den första halvleken var Nederländerna överlägsna. Sverige fick förvisso en 2-0-ledning, men ett resultat som snabbt åts upp och som vändes av de orangeklädda – och det rejält. Bland annat genom fyra mål vardera från Yvette Broch och Lois Abbingh.

I halvtid stod det 14-8 till Nederländerna och bronsmedaljerna var långt borta för svenskorna som alltså fick lov att äta upp ett underläge på sex mål.

Makalös upphämtning

Sverige bytte målvakt i paus när Filippa Idéhn kom in i stället för Johanna Bundsen. Det gav den effekt Sverige behövde för att ta sig in i matchen på nytt och i takt med att målen trillade in framåt, åt man sakta men säkert upp nederländskornas försprång.

På de första 20 minuterna av den andra halvleken mäktade Nederländerna med två mål. Sverige åt upp underläget och gick till och med förbi. När Isabelle Gulldén gjorde sitt sjätte mål i matchen satte hon 18-16 till Sverige.

– Vi lyckas ändå hämta ett sexmålsunderläge och leder, men så missar vi och de gör mål och kommer ikapp. Och så får vi fajtas på slutet, sade Gulldén till SVT Sport efter matchen.

Nederländskorna ändå starkast

Kanske var det så att de svenska krafterna tog slut under jakten på en upphämtning. För i slutet var det nederländskorna som slarvade minst och som tog vara på sina målchanser. Därmed gick man upp i en ny ledning.

Även de orangeklädda bytte målvakt i paus då Tess Wester kom in och växte fram till en mur mot slutet av matchen.

”Skittråkigt att vi spelar så här”

När Nederländerna hade gått upp till en ledning på 20-19, fick Olivia Mellegård chansen från höger. Hon klev in, knorrade bollen – i stolpen och ut. Då återstod två minuter av matchen. Spelet vände och ledningen utökades. Nederländerna vann till slut bronsmatchen med 24-21.

– Jättebesviken. Vi gör en dålig match och kommer inte upp på den nivå vi kan spela på, säger Sabina Jacobsen till SVT Sport.

– Vi har spelat riktigt bra handboll innan vi kom hit till Hamburg, det är skittråkigt att vi spelar så här dåligt de två sista matcherna nu när det gäller. Jag är jättebesviken. Det är något vi får kolla på. Vad är det som händer när vi kommer hit och varför spelar vi inte lika bra som tidigare? Jag tycker verkligen vi underpresterar.