Sverige blev överkört av Danmark. Foto: Bildbyrån

Sverige förlorade mot Danmark – efter mardrömshalvleken

Sverige förnedrades av Danmark i första halvlek – där man bara gjorde fem mål.

Trots uppryckning i andra blev det förlust i det nordiska derbyt.

– Första halvlek är en av de sämre matcher jag sett ett svenskt landslag prestera, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

15 minuter och 21 sekunder – så långt tid tog det innan Sverige gjorde sitt andra mål i matchen. Och efter 30 minuters spel hade man endast gjort fem. Ställningen var 13-5 till Danmark när lagen gick till halvtidsvila.

Om det inte vore för bra målvaktsspel av Jessica Ryde hade resultatet kunnat se ännu värre ut. Det kunde också sett bättre ut om Danmarks målvakt Sandra Toft inte spelat så bra som hon gjorde. Efter mer än halva matchen spelad hade Toft 80 procents räddningar.

Handbolls-EM

– Första halvlek är nog en av de absolut sämre matcher jag sett ett svenskt landslag prestera när det gäller som mest. Man ställde sig frågan hela tiden: var är de stora stjärnorna som ska leda laget till seger? Det fanns ingenting som tydde på någonting i det här, säger handbollsexpert Magnus Grahn.

Se matchbilder i Sportnytt

Kom närmare efter superinhopp

I andra halvlek åt sig Sverige något närmare, mycket tack vare Tyra Axnér. 20-åringen kom in från bänken, visade stort mod och gjorde hela nio mål. Tidigare i turneringen hade hon bara spelat några minuter, men nu var hon huvudanledningen till att Sverige gjorde matchen spännande.

Marginalen från mardrömshalvleken var dock för stor och Danmark vann till slut med 25–23.

– Andra halvlek spottar Sverige upp sig rejält och gör en heroisk insats. Men det var alldeles för lång uppförsbacke.

Resultatet gör att Sverige vinner gruppen på bättre målskillnad än Danmark och Slovenien. De tre lagen avancerar till huvudrundan och tar alla med sig två poäng vardera.

I huvudrundan väntar tre nya matcher mot Norge, Ungern och Kroatien som gick vidare från grupp A. De tar med sig fyra, två respektive noll poäng.